Ajurveda mityba


Kulinarijos referatas. Mityba. Maisto poveikis. Maisto principai. Skonis. Skoniai ir sveikata. Skonių poveikis. Netinkamas skonių vartojimas. Savybės – gunos. Karštas ir šaltas maistas. Sunkus ir lengvas maistas. Sausas ir drėgnas maistas. Mitybos rekomendacijos. Tinkamas kiekis. Kitos aplinkybės. Maisto produktai. Maisto produktų valgymo tvarka. Laikas. Mitybos režimas ir pasninkavimas. Maisto produktų derinimas. Švara. Valgymo vieta ir nusiteikimas. Konstitucija. Kokybė.


Nustačius maisto prigimtį pagal jo skonį ir vyraujančius elementus, šias žinias galima panaudoti došų, dhatu ir mala harmonizavimui. Tai įmanoma, atsižvelgiant į pirmiau paaiškintą tiesioginę sąsają tarp rasa ir došų. Skoniai, kuriuose yra toks pats elementas kaip ir došoje, ją apsunkina, o skoniai kurių prigimtis yra priešinga nei došos elementų, ją palengvina.

Tinkamam organų ir sistemų funkcionavimui būtinas darnus ir proporcingas visų šešių rasa vartojimas. Mityba, sudaryta remiantis tiksliomis visų šešių skonių proporcijomis, laikoma tikslingiausia, pasirenkant vienokį ar kitokį maistą, nes ji teikia būtinas maistines medžiagas došoms ir kitoms organizmo sistemos dalims.

Ajurveda mityba. (2014 m. Birželio 28 d.). http://www.mokslobaze.lt/ajurveda-mityba.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 02:11