Ajurveda – seniausia gydymo praktika


Sveikatos referatas. Sąžiningumo deklaracija. Įvadas. Pateikimas03 Trumpai apie Ajurvedą. Penki pagrindiniai būviai Prakriti. Trijų došų teorija. Vata Pita. Kapha Došų išsibalansavimas. VATA sutrikimai. PITA sutrikimai. Kapha sutrikimai. Skoniai ir valgio konstitucija Maistas ir jo savybės pagal ajurvedą. Dėmesio vertų mitybos tiesų pagal Ajurvedą Gydymo metodologija. Ajurvedos pranašumai, lyginant su tradicine, alopatine medicina. Išvados. Literatūros sąrašas.


Gyvendami šiame materialiame pasaulyje susiduriame su daugeliu pavojų. Pavyzdžiui, netinkamas maistas sukelia pavojų sveikatai ir todėl tokio maisto reikėtų atsisakyti. Čia kaip tik mums ir gali padėti Ajurvedos, papildomos Vedų žinojimo srities, šventraštis - seniausias žinomas biologijos, higienos, medicinos ir dietologijos raštas. Ajurvedos šventraštis kalba apie universalius, niekada nekintančius principus, tai amžinas mokslas, jis neturi nei pradžios, nei pabaigos, kaip ir visos Vedos. Jis pateikia bendrus principus, neapribotus kokia nors šalimi (pvz.:Indija), nes ligų gydymui galima naudoti ir vietines vaistažoles, juos lengva pritaikyti naujoms sąlygoms.

Anot Ajurvedos mūsų kūnas yra sudarytas iš gleivių, tulžies ir oro (kapha-pitta-vataih) - tai yra trys došos, kurios kontroliuoja gyvybinę energiją grubiame ir subtiliame kūnuose. Sanskrito kalba žodis "doša" reiškia trūkumą. Todėl Vata, Pitta ir Kapha vadinamos došomis, nes turi polinkį išeiti iš pusiausvyros.

Maistas visumoje charakterizuojamas rasa (skoniu), virja (energija), vipaku (poskoniu) ir prabhava (ypatingom savybėm).

Yra šešios skirtingos rasos - skoniai (tai ir yra svarbiausia maisto savybė). Skonis veikia liežuvyje esančią praną, tada smegenys nurodo skrandžiui kokias sultis išskirti virškinimui. Jei liežuvis nejaučia skonio, tada maisto nesuvirškins, ir tokiu atveju geriau iš viso nevalgyti, nes maistas pavirs nuodais. Štai kodėl yra sakoma, kad maistas turi būti skanus, kad maistą turime gerai sukramtyti ir turime jausti jo skonį. Gerai parinkti, geros kokybės, švieži prieskoniai kaip tik ir vartojami maiste skonio pagerinimui, tad tuo pat metu pagerina ir virškinimą.

Skonis, dviejų elementų kombinacija, yra vandens savybė. Todėl liežuvis valgymo metu turi būti drėgnas. Jūsų vartojamame maiste turi būti visi šeši skoniai, bet proporcionaliai, skirtingais kiekiais. Jeigu kokio nors skonio visą laiką maiste stigs, ar kokio nors skonio visada bus perdaug, tai anksčiau ar vėliau sukels ligą.

Maistas ir jo savybės pagal ajurvedą

Maistui turi būti vartojami natūralūs, lengvi iš prigimties, pagal energiją truputį vėsinantys produktai, kuriuose daug likę gyvybės jėgos (pranos) - organiškai švarūs vaisiai, daržovės. Vengiama chemiškai apdorotų produktų. Iš visų skonių, dorybės savybėm pasižymi tik saldus, nes jis harmonizuoja, gaivina ir įkvėpia meilės energiją. Aštrus, sūrus ir rūgštus skoniai skatina aistrą, kartus ir rišlus sukelia neišmanymą. Persivalgymo metu aštrus skonis dirgina nervus, sūrus ir rūgštus skatina emocijas, kaitindami kraują. Tačiau jei vartojama pernelyg daug saldaus skonio, jis irgi tampa kenksmingu, ypač jei tai seni saldumynai ar dirbtiniai saldumynai.

  • Sveikata Referatai
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 14 puslapių (2409 žodžiai)
  • Sveikatos referatai
  • Microsoft Word 32 KB
  • Ajurveda – seniausia gydymo praktika
    10 - 5 balsai (-ų)
Ajurveda – seniausia gydymo praktika. (2015 m. Lapkričio 10 d.). http://www.mokslobaze.lt/ajurveda-seniausia-gydymo-praktika.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 20:31