Alaus gamyba


Alaus gamybos technologija. Alaus gamybos referatas. Alaus gamybos linija. Alaus gamybos operacijos. Alaus gamybos iranga. Alausgamybosyrengimai. Alaus gamybos linijos. Automatizuota gamyba referatas. Alaus automatizuota gamyba. Alaus+gamybos+įrengimai.

Kulinarijos referatas. Gamybos linijos problema ir jos aktualumas šiandien. Alaus gamybos proceso apžvalga. Alaus fermentacijos proceso modelis. Misos virimas. Stadijos. Apynių įsisavinamų komponentų ekstrakcija ir transformacija. Polifenol-proteinų kompleksų susiformavimas bei nusodinimas. Vandens išgarinimas. Misos sterilizacija. Enzimų suardymas. Būsimos alaus spalvos susidarymas. Misos terpės ph dirbtinis padidinimas. Baltymų skaidymasis. Dimetilsulfido poveikis, kai misos terpė parūgštėja. Cinko (zn) poveikis misai. Brandinimas. Neryškia logika (fuzzy-logic) pagrįsta reguliavimo sistema. Duomenų surinkimas į kompiuterį. Naudota literatūra.


Alaus gamybos linija žymiai pasikeitė per dešimt metų [4]. Smulkios alaus daryklos, kur dauguma gamybos operacijų buvo vykdomos rankiniu būdu, visiškai paseno. Gamybos linija buvo gremėzdiška ir neefektyvi. Visi procesai mažose alaus daryklose buvo valdomi bei reguliuojami pačio aludario ir keliolikos kvalifikuotų darbuotojų, kurie paleisdavo bei stabdydavo mašinas, sukinėdavo sklendes, valydavo vamzdynus, įrangą. Ir taip viską darydavo cikliškai. Alaus paklausa didėjo. Reikėjo plėsti gamybą, todėl geriausias variantas buvo mažų gamyklėlių susijungimas į didesnes. Kita dalis smulkių alaus daryklų pradėjo bankrutuoti dėl to kad, gamybos kaštai mažose daryklose buvo žymiai didesni negu didelėse. Vystantis masinei gamybai, reikėjo užtikrinti aukštą produkcijos kokybę, prekė turėjo atitikti tarptautinius higienos reikalavimus.

Reikėjo vis didesnių talpų ir didesnio jų kiekio, vamzdynai, vykdymo mechanizmai turėjo būti sudėtingesni. Didelę dalį elektros variklių, turbinų, siurblų, konvejerių reikėjo įjunginėti bei išjunginėti. Visa tai padidino gamybos kaštus. Padidėjo operacijų skaičius, kur kiekvienai jų reikėjo atskiro darbininko rankiniam valdymui, kintamųjų bei parametrų matavimui. Reikėjo pastoviai stebėti vidines procesų būsenas, daud kartų matuoti įėjimo/išėjimo kintamuosius. Šis darbas žmogui buvo per sunkus. Dėl mažos klaidos matuojant ar reguliuojant buvo galima pridaryti labai didelių nuostolių. Kiekvienas alaus technologijos žingsnis turėjo vykti tam tikrą nustatytą laiką. Kad būtų užtikrinta produkto kokybė, reikėjo stabiliai palaikyti proceso parametrus. Norint palaikyti tam tikras co2, substrato, biomasės, deguonies, alkoholio koncentracijas tirpaluose, kintamieji turėjo kisti nustatytose ribose.

Reikėjo ieškoti gamybos būdo, kuris patenkintų visus reikalavimus išvardintus aukščiau. Vienintelė išeitis buvo automatizuoti gamybos liniją. Automatizuota gamybos linija padarė perversmą alaus pramonėje. Padidėjo produkto kokybė, buvo aukšti higienos reikalavimai, atsilaisvino daug darbo jėgos. Visi procesai tapo valdomi įrengimų. Užteko vieno ar tik kelių operatorių visam procesui valdyti.

šiandien technologiniai procesai yra tokie sudėtingi, kad matematiniams modeliams sudaryti yra sprendžiamos įvairios diferencialinių lygčių sistemos. Skaičiavimus apsunkina diferencialinių lygčių kiekis, kurių visam procesui gali siekti net iki kelių šimtų. Dėl to į pagalbą yra pasitelkiami kompiuteriai, kur objekto matematinio modelio sudarymui yra taikomi skaitmeniniai metodai [1].

Alaus gamyba. (2010 m. Kovo 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/alaus-gamyba.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 02:03