Aliejaus konkurencingumo tyrimas


Aliejaus tyrimai. Rapsu konkurencingumas. Konkurencingumo analize anketa. Rapsu rinkos tyrimai. Aliejaus laboratoriniai tyrimai. Aliejaus gamintojai lietuvoje. Rapsu aliejaus gamintojai. Aliejaus rinkos tyrimas lietuvoje. Saulėgrąžų aliejaus tyrimai. Konkurencingumo tyrimas apklausa.

Ekonomikos kursinis darbas. Išanalizuoti lietuviško aliejaus konkurenciniai pranašumai kauno mieste. Atlikta aplinkos analize, apklausa ir apibendrinti ju rezultatai. Įvadas. Aplinkos analizė. Aliejaus tyrimas. Apklausos duomenys. Išvados. Naudota literatūra.


Temos aktualumas. Lietuvoje vystantis ekonomikai, nepriklausančiai nuo užsienio šalių tiekiamų žaliavų ir produkcijos, kuriasi naujos žemės ūkio ir pramonės šakos. Viena labiausiai besivystančių ūkio šakų yra aliejaus pramonė, ir jai tiekiamų žaliavų auginimas. Lietuvos žemės ūkis nuo seno gamina tokius produktus, kurie garantuoja vietos gyventojams būtinas mitybai šviežias, pilnavertes maisto medžiagas. Dauguma aliejaus šaltinių auginama azijoje, amerikoje, kanadoje ir rusijoje, tik alyvas augina europoje prie viduržemio jūros. Aliejų gaminti pasaulyje dažniausiai naudojamos sojų pupelės, saulėgrąžos, rapsai, žemės riešutai, kukurūzai, medvilnė. Nors rapsus pradėta auginti 1968 metais, rapso aliejaus gamyba – jaunutė pramonės šaka Lietuvoje. Ji plėtojasi gana sparčiai aprūpindama šalį vietiniu audarbe buvo panaudota Lietuvos statistikos departamento medžiaga, surinkta medžiaga apie aliej kaip žinome, anksčiau Lietuvos vietinė aliejaus pramonė nebuvo išvystyta. Lietuvoje buvo gaminamas prastos kokybės saulėgrąžų aliejus nei skoniu, nei estetinėmis savybėmis neatitikęs vartotojų reikalavimų ir todėl greitai buvo išstumtas iš rinkos gerai įpakuoto, geresnio kvapo ir patrauklesnės išvaizdos importinio aliejaus. To pasėkoje silpna vilniuje esanti aliejaus gamyba buvo išstumta iš aliejaus rinkos ir kurį laiką gamino tik majonezą.

95 proc. Europoje gaminamų aliejų yra gaunami ekstrakcijos būdu, naudojant heksaną arba benziną. Tai yra pats ekonomiškiausias gamybos būdas, nes išspaudose lieka tik proc. Aliejaus. Tačiau tokios gamybos teršia aplinką. Daugelyje pasaulio šalių aliejus stabilizuojamas, pridedant sintetinių antioksidantų. Jie labai efektyvūs, nebrangūs, pailgina maisto produktų vartojimo laiką, tačiau įtariama, kad gali skatinti vėžinių ląstelių formavimąsi. Europos sąjungos šalys žada uždrausti tokiu būdu gaminamo aliejaus realizavimą.

Pagrindinai aliejaus gamintojai Lietuvoje – AB obelių aliejus , daumantų aliejus ir vilniaus AB aliejus . Pastaroji bendrovė iš estijos įsiveža jau išspaustą rapsų aliejų ir jį rafinuoja pagal šiuolaikinę kanadietišką technologiją. Aišku dar yra daug ir importuojančių firmų, kurios tik perpilsto aliejų. Šios trys paminėtos įmonės yra didžiausios, bet dar Lietuvoje yra ir mažesnių įmonių, kurios gamina taip pat kokybišką aliejų. AB obelių aliejus bendrovėje aliejus spaudžiamas iš Lietuvos ūkininkų užaugintų rapsų sėklų ir rafinuojamas pagal vokišką krupp firmos technologiją, kuri įgalina išsaugoti apie 80 proc.

Aliejaus konkurencingumo tyrimas. (2011 m. Sausio 20 d.). http://www.mokslobaze.lt/aliejaus-konkurencingumo-tyrimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 20:50