Alus istorija ir gamyba


Degintas salyklas. Alaus mielių gamyba. Organoleptinis tyrimas. Alaus chemine sudetis. Alaus sudetis. Alaus mielių istorija. Kaip misa atsaldoma ckt. Salyklo referatas. Kursiniai darbai alaus tema. Salyklo kokybes rodikliai.

Kulinarijos kursinis darbas. Įvadas. Žaliavų charakteristika. Žaliavos, naudojamos alaus gamyboje. Miežiai. Krakmolas. Cukrai. Celiuliozė. Baltymai. Proteinai. Baltymo skilimo produktai. Riebalai (arba lipidai). Mineralinės medžiagos. Kitos medžiagos. Vitaminai. Miežio fermentai. Salyklas. Šviesus salyklas (pilseno). Tamsus salyklas (miuncheno). Karamelinis salyklas. Degintas salyklas. Salyklo sudėtis ir kokybė. Apyniai. Apynių granulės. Apynių ekstraktai. Mielės. Alaus mielių charakteristika. Alaus mielių cheminė sudėtis. Alaus mielių pigmentai, vitaminai ir fermentai. Mielių kokybės įvertinimas. Vanduo. Fiziniai ir organoleptiniai (jusliniai) rodikliai. Cheminiai rodikliai. Vandenyje esančių jonų įtaka technologiniams – cheminiams alaus misos rodikliams. Principinė technologinė shema. Mini alaus daryklos technologinės įrangos charakteristika. Technologinio proceso aprašymas. Salyklo smulkinimas. Mentalo paruoųšymas. Apynių ekstakto paruošymas. Misos virimas. Misos virimas ir atšaldymas. Rauginimas ckt talpyklose. Cukrų surauginimas. Aukštesniųjų alkoholių susidarymas. Rūgšcių ir eterių susidarymas. Azoto turinčių medžiadų asimiliacija ir koaguliacija. Co ištirpimas. Putų susidarymas. Rūgštingumo ir vandenilio pokyčiai. Prirauginimas. Alaus filtravimas. Alaus išpilstymas. Gamybinė sanitarija ir asmens higienos reikalavimai. Sanitariniai reikalavimai technologiniams įrengimams. Sanitariniai reikalavimai patalpų ventiliacijai. Darbo sauga ir priežiura. Ekologiniai reikalavimai. Įrangos eksploatavimo organizavimas. Technologiniai skaičiavimai. Žaliavų ir medžiagų, tecnologimio proceso, gatavų gaminių kokybės kontrolė. Techninė – cheminė kontrolė. Išvados. Literatūros sąrašas.


Alus yra bene populiariausias alkoholinis gėrimas pasaulyje. Alus yra labai pigus, palyginti su kitais alkoholiniais gėrimais. Be to, jis puikiai tinka atsigaivinimui, jis geriamas prie maisto. Alaus gėrimo tradicijos yra labai senos įvairiose šalyse, ypač Europoje. Alus yra ypač mėgstamas Anglijoje, Vokietijoje, Čekijoje, kituose kraštuose. Ne išimtis ir Lietuva. Lietuviai, ypač biržiečiai, pasvališkiai, rokiškėnai, pakruojiečiai kaip geri ir sumanūs aludariai. Be alaus statinės neapsieidavo nei vestuvės, nei krikštynos, nei didžiosios religinės šventės.Alus, jo gaminimas ar gėrimas yra minimas daugelyje klasikinių lietuvių literatūros kūrinių. Alus buvo kiek primirštas sovietmečio laikotarpiu, tačiau dabar jis vėl atgauna savo pozicijas. Alų gerti sveiką- ypač nefiltruotą ir nepasterizuotą, nes jame yra išlikę gyvų mielių ląstelių, vitaminų.

Alus yra skirtas konkretiems apibrėžtiems poreikiams tenkinti: atsigaivinti ir apsisvaiginti. Dar galima būtų skirti bendravimo poreikį. Skirtingos alaus rūšys tenkina skirtingus poreikius. Bealkoholinis tenkina atsigaivinimo poreikį ir bendravimo poreikį. Šviesūs ir tamsūs palyginti silpni alūs taip pat tenkina atsigaivinimo, bendravimo poreikius. Tai alus, skirtas skanauti, geriamas palyginti nedideliais kiekiais. Stiprūs spirituoti alūs yra vartojami, siekiant apsisvaiginti. Atpigus degtinei, šio alaus suvartojimas turėtų sumažėti labiausiai.

Alus istorija ir gamyba. (2012 m. Gegužės 06 d.). http://www.mokslobaze.lt/alus-istorija-ir-gamyba.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 06:46