Angliavandeniai chemijos konspektas (2)


Chemijos konspektas.

Disacharidai oligosacharidai Disacharidai oligosacharidai – sudaryti iš dviejų susijungusių monosacharidų. Polisacharidai Polisacharidai - polimerinės grandinės , kurias sudaro daugybė susijungusių monosacharidų. Krakmolas – gamtinis polimeras , kurio molekulės sudarytos iš atskirų C6H10O5 grandžių. Celiuliozė – gamtinis polimeras , kurio molekulė sudaryta iš β gliukozės fragmentų.


Procesai, vykstantys augaluose veikiant saulės energijai, gali nesibaigti gliukozės susidarymu. Monosacharidai gali reaguoti tarpusavyje, sudarydami disacharidus.

Tai yra kondensacijos reakcija. Kondensacija tai reakcija, kai tarpusavyje jungiantis dviem molekulėms, atsiskiria smulki molekulė. Susidarant di ir polisacharidams paprastai išsiskiria vandens molekulės, nes nuo vienos molekulės atskyla hidroksilo grupė, nuo kito – vandenilio atomas. Tokia reakcija vyksta, pavyzdžiui, cukriniuose runkeliuose, kurių šaknyse susikaupia labai daug disacharido – sacharozės.

Cukraus gamyba ir yra sacharozės išskyrimas iš cukrinių runkelių sulčių.

Monosacharidai gali jungtis ne tik po dvi molekules sudarant disacharidus. Šios reakcijos produktas – tai polimeras, sudarytas iš monosacharidų liekanų – polisacharidas. Reakcija, kurios metu iš mažų molekulių susidaro stambiamolekuliniai junginiai ir išsiskiria kita mažamolekulinė medžiaga(dažniausiai vanduo), vadinama polikondensacija

Krakmolas – balta, kieta, amorfinė, medžiaga, be skonio ir kvapo, netirpi šaltame vandenyje. Karštame vandenyje krakmolas brinksta sudarydamas koloidinį tirpalą – kleisterį.

Kai kurie augalai turi labai daug krakmolo, todėl yra naudojami jo gavimui. Dažniausiai krakmolas išskiriamas iš bulvių, kukurūzų, kviečių. Didžiausią reikšmę krakmolas turi kaip pagrindinis angliavandenių šaltinis mūsų mitybos racione: duonoje, bulvėse, kruopose. Krakmolą virškina jį hidrolizuojantys fermentai – amilazės. Krakmolo molekulės verčiamos į smulkesnes angliavandenių molekules – dekstrinus, kurias toliau virškina kiti fermentai.

Krakmolas skyla į dekstrinus termiškai jį apdorojus. Tam, kad būtų palengvinta krakmolo hidrolizė organizme (jį virškinant), bulvės yra verdamos, duona kepama, kruopos verdamos.

Krakmolo atpažinimo reakcija yra reakcija su jodo tirpalu vandenyje (galima pridėti kalio jodido, kad būtų padidintas jodo tirpumas), arba liugoliu( jodo ir kalio jodido tirpalu glicerolyje). Užlašinus jodo tirpalo ant krakmolo kleisterio, bulvės arba kito augalo, kuriame yra krakmolo, atsiranda mėlynai-violetinė spalva.

Celiuliozė labiausiai paplitusi gamtoje organinė medžiaga. Visi augalai Žemėje, vykdydami fotosintezę, kasmet pagamina apie 100 milijardų tonų gliukozės, kurios didžioji dalis tolesnių procesų metu virsta celiulioze. Celiuliozė – tai augalų ląstelių membranos statybinė medžiaga. Celiuliozės gausu medienoje, augalų stiebuose, linuose, kanapėse, o medvilnė tai beveik gryna celiuliozė. Celiuliozė – tai bespalvė, bekvapė, kieta amorfinė medžiaga, netirpstanti vandenyje ir organiniuose tirpikliuose.

  • Chemija Konspektai
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • Radvilas
  • 15 puslapių (1760 žodžių)
  • Gimnazija
  • Chemijos konspektai
  • Microsoft Word 1611 KB
  • Angliavandeniai chemijos konspektas (2)
    10 - 3 balsai (-ų)
Angliavandeniai chemijos konspektas (2) . (2017 m. Gegužės 01 d.). http://www.mokslobaze.lt/angliavandeniai-chemijos-konspektas-2.html Peržiūrėta 2017 m. Lapkričio 21 d. 08:39