Angliavandenių pokyčiai hidrolizės metu


Biologijos laboratorinis darbas.

Angliavandenių pokyčiai hidrolizės metu. Aparatūra , indai , reagentai. Alkoholinio rūgimo bandinys darbo tikslas. Duomenys surašomi į lentelę. Mielių savybių tyrimas. Aplinkos faktorių įtaka baltymų brinkimui. Išvados ir rezultatai surašomi į lentelę. Terminio apdorojimo įtaka vandens karbonatiniam kietumui. Vandens pastovaus kietumo nustatymas. X = a. Nustatome vandens bendrąjį kietumą. Pastovusis vandens kietumas. Xp = xb – xl. Išvados Laboratorinis darbas. Konservantų įtaka pjaustytų vaisių tamsėjimui. Po 15 min. Po 30 min. Po 45 min. Maistinių medžiagų pokyčių įtaka vaisių sunokimo laipsniui aparatūra , įranga , reagentai. Vaisiaus sunokinimo laispnio nustatymas jodo krakmolo testu balais. Vaisių sausosios tirpios medžiagos nustatymas refraktometru. Vaisiaus sunokimo laipsnio nustatymas penetrometru. Rodiklis 1 vaisius.


Darbo tikslas - nustatyti krakmolo hidrolizę (apcukrinimą) skirtinguose grūduose bei jų produktuose ir palyginti krakmolo pokyčiais.

Aparatūra, indai, reagentai: svarstyklės, svareliai, 200-300 cm3 laboratorinės stiklinėlės, stiklinės lazdelės, termometrai, vandens vonelė, elektrinė krosnelė, baltos spalvos glazūruota plokštelė, laikrodis, salyklas, miežiai, laboratorinis malūnas, analizės vanduo, jodo tirpalas.

Darbo eiga: Svarstyklėmis 0,01 g tikslumu pasveriama po 25g miežių ir miežinio / kvietinio salyklų ir suberiama į atskiras stiklinėles, užpilama po 100 cm3 distiliuoto vandens, pašildyto iki 47°C temperatūros.

Stiklinaitės statomos į vandens vonią, kurioje vandens temperatūra 45°C, šioje temperatūroje stiklinės turinys laikomas 30 min., laikas nuo laiko pamaišant tuo pačiu termometru, kuriuo buvo matuojama temperatūra. Patariama viso tyrimo metu šio termometrą laikyti stiklinėlėje: juo maišyti turinį ir matuoti temperatūros pokyčius.

Po to temperatūra palaipsniui, (1°C per minutę) keliama iki 70°C. Kai mišinių temperatūra pasiekia 70°C, pradedama nustatyti krakmolo apsicukrinimą (hidrolizės laipsnį) - todėl kas 5 min., stikline lazdele (tuo pačiu termometru) lašas mentalo dedamas ant baltos plokštelės. Šalia dedamas jodo lašas ir abu lašai sumaišomi - stebimas spalvos pokytis.

Apcukrinimo pabaiga laikomas momentas, kai atsiranda grynai geltona spalva. Palyginimui ant tos pačios plokštelės sumaišoma po lašą vandens ir jodo tirpalo.

Darbo tikslas - nustatyti kaip mielės raugina skirtingus angliavandenius (cukrus).

Aparatūra, indai, reagentai: mėgintuvėliai, 10 ml talpos graduotos pipetės, stiklinės lazdelės, termostatas arba vandens vonia, guminiai kamščiai, 2% gliukozės, sacharozės, laktozės tirpalai, kepimo mielės, KOH (kristalinis), analizės vanduo.

Darbo eiga: į penkis mėgintuvėlius įpilama po l0 ml 2 proc. gliukozės, fruktozės, sacharozės, laktozės tirpalų ir analizės vandens:

Angliavandenių pokyčiai hidrolizės metu . (2017 m. Lapkričio 11 d.). http://www.mokslobaze.lt/angliavandeniu-pokyciai-hidrolizes-metu.html Peržiūrėta 2017 m. Gruodžio 14 d. 06:34