Anykščių vyno praktikos ataskaita


Aplinkos praktikos ataskaita. Įvadas. Bendros žinios apie gamybos įmonę. Įmonės veiklos pobūdis. Įmonės gaminama produkcija. Įmonės poveikis aplinkai. Poveikis aplinkos orui. Poveikis vandens kokybei. Susidarančių atliekų tvarkymas. Fizinė ir technologinė tarša. Triukšmo kontrolė. Kvapų kontrolė. Avarijų ir teršalų išmetimų prevencija. Dirvožemio apsauga. Darbuotojų sauga įmonėje. Įmonės aplinkos apsaugos politika. Veiklos aplinkosauginis valdymas ir kontrolė. Aplinkosauginio įrenginio aprašymas. Naftos produktų atskirtuvas – gaudyklė ANG. Įrenginio aprašymas. Įrenginio veikimo principas. Naudojamos medžiagos. Įrenginio valymo efektyvumas. Naftos produktų atskirtuvo – gaudyklės išvalymo efektyvumo ir ekonominio efektyvumo skaičiavimas. Išvados. Rekomendacijos ir alternatyvos. Literatūra. Grafinė dalis.


Profesinės veiklos praktika buvo atlikta AB „Anykščių vynas“ įmonėje, kuri yra viena iš seniausių įmonių, pramoniniu būdu pradėjusi gaminti vyną. Atlikti praktika tokioje pramonės įmonėje yra aktualu, nes atmosferos tarša tampa esminiu klausimu aplinkosaugos srityje, turinčiu įtakos aplinkos kaitai bei gyventojų sveikatai.

Praktikos tikslas buvo susipažinti su įmonėje vykdoma veikla. Įgyti praktinių žinių apie pramonėje susidarančius teršalus ir jų srautus: oro, nuotekų valymo ir atliekų tvarkymo bei kitų aplinkosauginių problemų sprendimo technologijas - aplinkos apsaugos inžinerijos svarbą gamybos pramonėje.

Šią įmonę pasirinkau, todėl, kad ji įsikūrusi netoli mano gyvenamosios vietovės, todėl man kaip aplinkos inžinerijos studentei svarbu susipažinti su kokiomis galimomis problemomis susiduria ir kaip jas sprendžia AB „Anykščių vynas“ įmonė. Taip pat ši įmonė buvo tinkama pritaikyti savo jau turimas žinias praktikos metu, bei įgyti naujų.

Aplinkos apsaugos inžinerijos specialybės, aplinkos apsaugos technologijų specializacijos profesinės veiklos praktika buvo atlikta AB „Anykščių vynas“ įmonėje, kuri įsikūrusi Anykščių mieste, Dariaus ir Girėno g. 8, LT-29131.

Perdirbami vaisiai ir uogos į koncentruotas sultis. Per uogų ir obuolių perdirbimo sezoną (rugpjūčio – spalio mėnesiais) gaminamos uogų ir obuolių koncentruotos sultys, dalis jų parduodama, o kita dalis naudojama vyno medžiagų ruošimui.

Alkoholinių gėrimų gamybai (vynai, sidrai, likeriai, trauktinės).

Šalčio gamyba (savo reikmėms).

Bendrovės teritorija, pastatai ir statiniai įsikūrę miesto centrinėje dalyje. Užimamas plotas 6,7521 ha. Žemė nuomojama iš valstybės.

Technologiniai procesai ir naudojamos žaliavos

Vaisių ir uogų natūralus, specialios technologijos vynas ir sidras gaminamas iš vaisių ir uogų vyno pusgaminių. Vyno pusgaminis kupažuojamas, filtruojamas. Vynas brandinamas, pilstomas į butelius ir parduodamas.

Stipriesiems alkoholiniams gėrimams naudojama žaliava spiritas yra perkama.

Šviežios obuolių, juodųjų serbentų, aronijų, vyšnių, spanguolių sultys; koncentruotos obuolių, juodųjų serbentų, aronijų sultys; obuolių kvapiosios medžiagos.

Sultys gaminamos vadovaujantis „Vaisių sulčių ir panašių produktų techniniu reglamentu” (patvirtintu LR žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 29 d. įsakymu Nr.61, LR žemės ūkio ministro 2010-05-07 įsakymo Nr. 3D-438 redakcija) ir pagal TI 3-98 „Vaisių ir uogų sultys. Technologijos instrukciją“.

Obuolių kvapiosios medžiagos: tankis nuo 0,9930 g/ml.

Mažmeninei prekybai paruoštos koncentruotos sultys pilamos į naujus plastmasinius 1,0 l, 2,5 l, 5,0 l talpos butelius (toliau – PET butelius).

Koncentruotos sultys, obuolių kvapiosios medžiagos saugomos nerūdijančio plieno talpyklose, ventiliuojamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje patalpoje, kurios temperatūra ne aukštesnė kaip +25 °C.

Plastmasiniai indai su koncentruotomis sultimis sukraunami ant padėklų ir laikomi patalpoje, kurios temperatūra ne aukštesnė kaip +25 °C.

Koncentruotų sulčių, obuolių kvapiųjų medžiagų galiojimo laikas nuo pagaminimo datos - nereglamentuojamas, laikant nerūdijančio plieno talpyklose, kai patalpos temperatūra ne aukštesnė kaip +25°C.

Koncentruotų sulčių išpilstytų į PET butelius – 1 metai nuo išpilstymo datos, kai patalpos temperatūra ne aukštesnė kaip +25 °C.

Didmeninei prekybai atkrautų koncentruotų sulčių ir obuolių kvapiųjų medžiagų galiojimo laikas 12 mėnesių, kai patalpos temperatūra ne aukštesnė kaip +16°C.

Šviežios ir koncentruotos sultys gali būti skiedžiamos ir vartojamos kitų produktų gamybai. Koncentruotos sultys tiesioginiam vartojimui skiedžiamos pagal etiketėje nurodytas sąlygas.

Didmeninei prekybai skirtos koncentruotos sultys ir kvapiosios medžiagos atkraunamos į nerūdijančio plieno autocisternas, konteinerius, plastmasines talpyklas ir kitą, maisto produktams skirtą, tarą.

Anykščių vyno praktikos ataskaita. (2015 m. Kovo 31 d.). http://www.mokslobaze.lt/anyksciu-vyno-praktikos-ataskaita.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 08:14