Apsinuodijimų maistu profilaktika


Maisto technologijos referatas. Įvadas. Apsinuodijimas maistu. Maisto toksikoinfekciniai požymiai. Ligos, kurias sukelia apsinuodijimas maistu. Biologinė maisto tarša, jos sukeliami sveikatos sutrikimai. Nebakterinės kilmės apsinuodijimai. Pirmoji pagalba apsinuodijus maistu. Maisto kokybė ir maisto saugumas. Išvados. Literatūra.


Maisto toksikoinfekcijai yra būdingi tokie simptomai, kaip bendras silpnumas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, skausmas skrandžio srityje, pakilusi temperatūra.

Bakterinės maisto toksikozės sukėlėjos botulizmo bakterija išskiria labai stiprų baltyminės kilmės toksiną, kuris gaminasi bet kokiame augalinės ar gyvulinės kilmės produkte, jei yra anaerobinės sąlygos. Užkrato šaltinis – naminiai gyvuliai, graužikai, paukščiai, žuvys ir žmonės, kurių žarnose ir išmatose yra šio sukėlėjo sporų. Sporos, patekusios į dirvožemį, labai ilgai išsilaiko. Su žemėmis sporos patekusios į konservuotus produktus, laikomus 18 – 20 oC temperatūroje, tampa bakterijomis, jos pasidaugina ir išskiria stiprius toksinus. Botulizmu susergama suvalgius užteršto maisto, grybų konservų. Ligoniui dėl toksino poveikio sutinka virškinimas, vėliau rijimas, įvyksta kvėpavimo raumenų paralyžius, ir ligonis, laiku nesulaukęs pagalbos, gali mirti.

Bakterijų toksinų poveikis organizmui gali būti nuo trumpalaikės intoksikacijos, pasireiškiančios vidutinio stiprumo simptomais, iki stiprios intoksikacijos, sukeliančios gyvybei pavojingus sutrikimus ir ilgalaikes pasekmes. Toksinai yra kompleksiniai fermentai, kurie gali suardyti baltymus ir audinių struktūras. Be to, patekus dideliam kiekiui bakterijų su maistu, gali kilti infekcinė liga.

Esant bakterijų invazijai, dozė – atsakas yra sunku nustatyti dėl daugelio veiksnių:

skirtingo šeimininkų organizmų jautrumo į patogenines bakterijas (vaikų, senelių, ligotų ir sveikų asmenų);

skirtingų patogeninių mikrobų virulentiškumo;

bakterijos patenka į gaminį maisto ruošimo aplinkoje ir jos gaminyje pasidaugina;

bakterijų ar jų išskirtų toksinų yra didelis kiekis vartojamas maiste.

Maisto kokybė yra apibūdinama 4 kokybinėmis savybėmis:

Būtina išplauti skrandį, jei per išvyką į gamtą ketinama užkandžiauti, negalima užmiršti pasiimti ir aktyvintosios anglies

Apsinuodijimo sukeliamos ligos:

Regina Gražulevičienė. Žmogaus ekologija. Kaunas, 2012.

Apsinuodijimų maistu profilaktika. (2015 m. Gegužės 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/apsinuodijimu-maistu-profilaktika.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 00:27