Augalinio maisto gamybos atliekų panaudojimo galimybės


Biologijos referatas. Įvadas. Augalinės kilmės atliekų rūšys ir jų panaudojimas. Grūdų perdirbimo atliekos. Alaus gamybos atliekos. Cukraus gamybos atliekos. Daržovių ir vaisių gamybos atliekos. Alkoholio, bioetanolio ir biodyzelinio kuro gamybos atliekos. Augalinės kilmės atliekų cheminė sudėtis. Išvados. Literatūra.


Augalinės kilmės atliekos maisto pramonėje sudaro palyginti nedidelę dalį visų šios kilmės atliekų, tačiau jos skirtingai nuo žemės ūkyje susidarančių atliekų koncentruojasi mažoje gamybinės įmonės teritorijoje. Tai kelia ir ekologines ir ekonomines problemas. Ekologiniu požiūriu didelio kiekio augalinės kilmės atliekų sukoncentravimas nedidelėje teritorijoje gali kelti taršos pavojų, nes šios atliekos pūdamos, irdamos skleidžia į aplinką dujinius teršalus (amoniaką, sieros vandenilį, lakius organinius junginius) bei į dirvožemį ir gruntinius vandenis azoto, fosforo, kalio bei sunkiųjų metalų junginius. Ekonominiu požiūriu šių atliekų laikymas nuostolingas nes tam užimama nenaudingai didelė teritorija, jų priežiūra reikalauja papildomų išlaidų.

Saladinu vadinamos alui gaminti panaudotų miežių liekanos po fermentacijos. Jame yra iki 24 % proteinų. Tai labai greit gendantis pašaras.

Tiek saladynai, tiek mielių atliekos dėl didelės drėgmės tiesiogiai dirvožemiui tręšti menkai tinka, nes įnešus 1 toną tokių atliekų į dirvožemį, jis būtų praturtintas mažiau negu 1 kg azoto, apie 0,1 kg fosforo bei truputį daugiau negu 1 kg kalio. Norint įnešti apie 100 kg/ha kiekvienos veiklios (N,P,K) medžiagos kiekius reikėtų laukuose išbarstyti ir aparti virš 100 t. atliekų. Esant tokioms skystų atliekų tręšimo normoms, padidėja pavojus skystų mielių atliekų patekimo į paviršinius vandens telkinius. Ekologiniu požiūriu tiesioginis atliekų panaudojimas tręšimui nėra priimtinas dėl galimos kvapų ir biocheminės taršos į aplinką. Tačiau šios atliekos efektyviai gali būti panaudotos kompostų gamybai, nes turi gan gerą C/N santykį, tai palyginti azotu turtinga žaliava. Komposte šios atliekos gerai derėtų su atliekomis turinčiomis didelį kiekį sausų medžiagų pavyzdžiui šiaudais, ypač ankštinių javų.

Parduodama, pašarų ar jų priedų gamybai, alkoholio, mielių gamybai ir pan.

Po runkelių plovimo susidarančios biodegraduojamosios atliekos, atvežtos kartu su runkeliais – lapai, žolės, šiaudai ar netinkamos naudoti runkelių duženos. Atliekos arba gaudyklėmis atskiriamos nuo plovimo metu susidariusių žemių, arba šalinamos kartu su žemėmis.

Pupelių ankštys ir jų dorojimo likučiai , apie 25 % nuo produkto

Kitos neužšaldytos daržovės ir jų mišiniai (brokėliai, morkos, svogūnai) nenurodyti kitoje vietoje

Vaisių darinėjimo likučiai, sugedę uogos, jų plovimo likučiai, apie 30 % nuo produkto

Spaudžiant obuolių sultis 1000 l sulčių lieka 420 kg išspaudų

Vaisių ir daržovių gamybos atliekos turi labai didelį drėgmės kiekį, bei labai mažą taršą sunkiais metais. Dėl didelio drėgmės kiekio netgi kompostuojant atliekas su durpėmis nepavyksta padidinti maisto medžiagų kiekio. Kompostavimo procesas padeda sumažinti Esherichia coli kiekį iki minimumo.

Kokiais metodais įmonės tvarko veiklos metu susidarančias vaisių ir daržovių atliekas, priklauso nuo to, kiek įmonė turi žinių apie galimus tvarkymo metodus. Antras pagal svarbą faktorius yra – kokios yra tvarkymo galimybės. Be minėtų tvarkymo metodų kai kurios įmonės suranda ir įvairesnių būdų. Pavyzdžiui: sultis spaudžiančiose įmonėse didžiąją dalį atliekų sudaro obuolių išspaudos. Viena įmonė tokias atliekas perduoda biodujų gamybai. Kitoje įmonėje šios atliekos džiovinamos ir perduodamos perdirbti į tam tikrus konditerijos priedus. Vaisių ir daržovių atliekos gali būti sutvarkomos dar vienu, Lietuvoje jau taikomu metodu: viena daržoves perdirbanti ir konservuojanti įmonė jų veiklos metu susidarančias atliekas perduoda sliekus auginančiai įmonei, kur jos ir perdirbamos. Dar vienas būdas yra tiesioginis tokių atliekų naudojimas kaip trąša laukams tręšti.

  • Biologija Referatai
  • 2013 m.
  • 15 puslapių (3596 žodžiai)
  • Biologijos referatai
  • Microsoft Word 44 KB
  • Augalinio maisto gamybos atliekų panaudojimo galimybės
    10 - 3 balsai (-ų)
Augalinio maisto gamybos atliekų panaudojimo galimybės. (2013 m. Gruodžio 12 d.). http://www.mokslobaze.lt/augalinio-maisto-gamybos-atlieku-panaudojimo-galimybes.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 10:15