Aukštaičių mityba


Technologijų analizė. Dzūkiškų nacionalinių patiekalų. Grikinė boba. Grikiniai blynai. Dzūkiška grybienė. Žuvienė. Gaminimas. Marinuoti baravykai. Virtiniai su džiovintais baravykais. Bulvienė. Dzūkiški „švilpikai“. Sudėtinės dalys. Sūdyti grūzdai. Raugintų kopūstų sriuba su rūkytais šonkauliukais. Aukštaičių mitybos įpatumai.


2 Pakeliai Grikiu, 3 vnt Morku, 1-2 vnt Svogunu, 2 Kiausiniai, Stikline Pieno, Stikline Miltu,

5 bulvių, 2 morkų, 1 svogūno, 100 g rūkytos šoninės, 200 g džiovintų arba šviežios baravykų, voveraičių, raudonikių, 100 g grietinėlės, 200 g vištienos sultinio, druskos, maltų pipirų, petražolių, krapų.

Sudėtinės dalys: Aliejus 0.5 stiklinės, Baravykai 0.5 kilogramo, Citrinos rūgštis truputį, Druska truputį, Juodieji pipirai truputį, Krapai truputį, Lauras truputį, Petražolės truputį.

Paruošimui Jums reikės: 150 ml aliejaus, 1 pagal skonį druskos ir maltų pipirų, 1000 ml miltų, 2 vnt. Svogūnai, 150 g Džiovinti grybai (makavykai ir baravykai), 300 ml Verdančio vandens, 0,5 puodelis kanapių grūdų

Sudėtinės dalys: Bulvės, 2 kilogramai Kvietiniai miltai, 500 gramų Kiaušiniai, 1 vienetas Druska, truputį Svogūnai, 1 vienetas

1 Rukytus šonkauliukus paverdame apie 30 min., įdėjus jautienos sultinio kubelį.

2 Tuo metu kaip verda šonkauliukai, pasiruošiame morka. Sutarkuojame burokine tarka. Pakepiname svieste, užberiame truputy druskos ir pipirų, ir užpilame truputį vandens. Patroškiname, tada dedame apie 2 šaukštelius miltų. Gerai išmaišome (neleidžiame susidaryti miltų gumuliukams). Nuiimame nuo ugnies.

3 Dedame raugintus kopūstus į šonkauliukų nuovirą (šonkauliuku neišimame), pusžiedžiais pjaustytą svogūną. Paverdame apie 15 min. Baigiant virti dedame morkų mišinį su miltais, gerai išmaišome. Paskaniname pipirų galvutėmis, lauro lapeliais, druska, galima užmalti truputį šviežių pipirų (tik nepersistenkite) ir dar truputį pavirkite. Šonkauliukus išimkite. Labai skani ši sriuba su orkaiteje keptomis su lupena bulvėmis.

Aukštaičių mityba. (2013 m. Gegužės 12 d.). http://www.mokslobaze.lt/aukstaiciu-mityba.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 18:34