Bacillus cereus sukeliamos per maistą plintančios toksikoinfekcijos


Maisto technologijos skaidrės. Bacillus cereus sukeliamos per maistą plintančios toksikoinfekcijos. Bacillaceae šeima. Charakteristika. Biocheminės savybės. Atsparumas. Patogeniškumo faktoriai. Paplitimas. Bac. cereus maisto produktuose. Susiję maisto produktai. Grūdai ir jų produktai. ryžiai, miltai, avižinė košė. Pienas ir jo produktai. pieno milteliai, jogurtas. Desertai. padažai, pudingai, manų ir ryžių desertai. Prieskoniai, sausos sriubos. Kiti maisto produktai. Diarėjinis apsinuodijimas. Emetinis apsinuodijimas. B. cereus išskyrimas. B. cereus ant MYP agaro. Profilaktikos priemonės.


Gentys: Bacillus Bac. cereus grupė (B. cereus, B. mycoides ir B. thuringiensis rūšys), Clostridium, Sporosarcina, Sporolactobacillus, Desulfotomaculum.

Gram +, 1,0–1,2 μm pločio ir 3,0–5,0 μm ilgio lazdelės, sudaro sporas, aerobai arba fakultatyvūs anaerobai, judrios arba nejudrios, optimali augimo temperatūra – nuo 28 iki 35oC (4-48oC), pH 4,3–9,3, druskos koncentracija - ne daugiau, kaip 7,5 %.

Bacilos atsparios žemai temperatūrai, Vegetatyvinės formos 65oC t-je žūva per 30 min; Sporos išlaiko 125oC t-rą 10 min ir ilgiau; Sporos gali dygti esant 3-42oC t-rai ir pH 4,0-12,5, Bacilų dauginimąsi stabdo: didesnė nei 10-15 proc. NaCl konc-ja., 4-6oC t-ra, rūgštinė terpė, didelis riebalų ar cukraus kiekis.

Proteazės; Peptidiniai antibiotikai; Fosfolipazės, Hemolizinai; Enterotoksinas; Polipeptidinis endotoksinas.

Aplinka: dirva, oras, dulkės, vanduo, puvėsiai, gyvūnai.

Įvairūs maisto produktai; Termiškai apdoroti produktai; Neteisingas pagaminto maisto laikymas iki vartojimo.

Grūdai ir jų produktai; Pienas ir jo produktai; Desertai. Prieskoniai; Mėsa ir jos gaminiai; Makaronai; Žuvies patiekalai; Daržovės.

“Kinų restoranų liga” Užteršta žaliava, Sporos išlieka gyvybingos virimo metu. Virtų ryžių laikymas kambario temperatūroje. Nepakankamas virtų ryžių pašildymas.

Bacillus cereus sukeliamos per maistą plintančios toksikoinfekcijos. (2015 m. Spalio 02 d.). http://www.mokslobaze.lt/bacillus-cereus-sukeliamos-per-maista-plintancios-toksikoinfekcijos.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 07 d. 12:46