Baltymų pokyčiai


Chemijos Špera.

Baltymų pokyčiai.


Baltymų tirpumas nevienodas ir priklauso nuo polinių ir nepolinių grupių skaičiaus, jų išsidėstymo molekulėje. Paprastai proteinai tirpsta tik labai poliniuose tirpikliuose;

Proteinai yra optiškai aktyvios medžiagos, bet ne vien dėl asimetrinių anglies atomų aminorūgštyse, o ir dėl peptidinių grandinių išsidėstymo

3. Apibūdikite baltymų denatūraciją ir tai įtakojančius aplinkos veiksniius,

Baltymų denatūravimas –tai natūralios baltymų struktūros saurdymas, esant išoriniam poveikiui, Išorės poveikis gali būti: kaitinimas (terminis denatūravimas), mušimas (paviršinis denatūravimas), didelė H+ ar OH- koncentracija (rūgštinis ar šarminis denatūravimas), intensyvus dehidratavimas (džiovinant ar šaldant produktus).Būtina denatūravimo sąlyga yra vanduo. Denatūruojami baltymai netenka biologinio aktyvumo, hidratacijos savybių, baltymai agreguojasi, pasikeičia jų išvaizda. Visi baltymai turi apibrėžtą danatūravimosi temperatūrą, esant vienodoms išorės sąlygoms.

“Izoelektriniame taške” proteinai yra mažiausiai tirpūs ir greičiausiai nusėda (nusodinimas izoelektriniame taške), tirpalų klampis didžiausias, o netirpių proteinų brinkimo galia yra minimali.

Kaitinami baltymai sukaupia daugiau energijos, todėl intensyviau juda molekulėse esantys atomai ir molekulių grandinės.

  • Chemija Šperos
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 3 puslapiai (668 žodžiai)
  • Chemijos šperos
  • Microsoft Word 18 KB
  • Baltymų pokyčiai
    10 - 8 balsai (-ų)
Baltymų pokyčiai. (2016 m. Kovo 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/baltymu-pokyciai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 12:04