Bendroji grybų charakteristika


Biologijos skaidrės.

Bendroji grybų charakteristika. Grybai. MIKOLOGIJA- mokslas, tyrinėjantis grybus. Pagal naujausią klasifikaciją grybų pasaulis dalinamas net į 11 skyrių. Chitridiomikotai- Chytridiomycota- paprasčiausi mikroskopiniai grybai. Skirstymas pagal sandarą. Skirstymas pagal mitybos būdą. Saprotrofai. Ardo negyvą organinę. Parazitai. Auga ant arba. Mutualistai. Apie trečdalis grybų sudaro mutualistines simbiozes su kitais organizmais. Dauginimosi būdai. Vegetatyvinis dauginimasis. Vegetatyviškai grybai dauginasi grybienos dalimis. Nelytinis dauginimasis. Nelytiškai dauginamasi specializuotų ląstelių – sporų pagalba. Lytinis dauginimasis žinomas visiems tikrųjų grybų skyriams. Naudota literatūra.


Pagal naujausią klasifikaciją grybų pasaulis dalinamas net į 11 skyrių, tačiau mikologinėje literatūroje nurodomi pagrindiniai 6: Aukšliagrybūnai- Ascomycota Papėdgrybūnai- Basidiomycota Chitridiomikotai- Chytridiomycota Zigomikotai- Zygomycota Gleivūnai- Myxomycota Oomikotai- Oomycota.

Chitridiomikotai- Chytridiomycota- paprasčiausi mikroskopiniai grybai, sferiškos ląstelės, gali gaminti hifus, kurie yra šakoti. Vieninteliai turi žiuželines ląsteles, gali platinti sporas/gametas, gyvena vandenyje. Pvz.: skaidytojai, parazitai. Zigomikotai- Zygomycota- mikroskopiniai grybai, kurių somatinis kūnas sudarytas iš neseptuotų hifų. Sporangėse gamina sporas, lytinės sporos- zigosporos. Pvz.: saprotrofai, parazitai. Aukšliagrybūnai- Ascomycota- hifai septuoti, mielių forma, sporangės vadinamos askais. Lytinės sporos- askosporos. Gyvena sausumoje ir vandenyje. Papėdgrybūnai- Basidiomycota- hifai septuoti, turi sudėtingas poras, Būdinga skaidymas ir mikorizė. Formuoja įvairių formų vaisiakūnius. Gleivūnai- Myxomycota- paskutiniais duomenimis gleivūnai nėra grybai, o tik į grybus panašūs organizmai. Oomikotai- Oomycota- oomikotai vieninteliai paragrybai, kurie sėkmingai įsitvirtino ir gyvena kaip grybai.

Ardo negyvą organinę medžiagą. Dirvožemio grybų ir bakterijų suardytos organinės medžiagos virsta maisto medžiagomis, tinkamomis augalams. Biocheminės saprotrofinių grybų savybės plačiai panaudojamos alaus, vyno, sūrių, kai kurių antibiotikų, anticholesterolinių vaistų, organinių rūgščių, fungicidų ir daugelio kitų naudingų produktų gamyboje.

Auga ant arba viduje gyvų augalų, gyvūnų (įskaitant žmogų) ir kitų grybų, naudojasi gyvose ląstelėse esančiomis medžiagomis.

  • Biologija Skaidrės
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 21 puslapis (580 žodžių)
  • Biologijos skaidrės
  • MS PowerPoint 2946 KB
  • Bendroji grybų charakteristika
    10 - 6 balsai (-ų)
Bendroji grybų charakteristika. (2016 m. Vasario 18 d.). http://www.mokslobaze.lt/bendroji-grybu-charakteristika.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 10:01