Biologiniai rizikos veiksniai žuvies gamyboje ir jų prevencija


Biologijos savarankiškas darbas.

Biologiniai rizikos veiksniai žuvies gamyboje ir jų prevencija.


Nusipirkau pakelį šaltai rūkytos Atlantinės lašišos. Atsidarius išbėgo vanduo, o kai pradėjau imti po vieną slaizeriuką pajutau nemalonų aštrų puvimo kvapą, o patys gabaliukai lipnūs ir drėgni, bei balzganos spalvos.

Reikėtų žuvį gaudyti valu, o ne tralais, nes jais sugauta žuvis turi 10-100 kartų daugiau bakterijų. Taip pt reikėtų vengti tinklų, jos nudvesia po sekinančių grumtynių. Intensyvios žūklės metu, kai sugaunamas didelis laimikis žuvys gali būti sutraiškomos nuo slėgio. Mažinti žuvies stresą: žvejojant kabliukais ir valu jos greiti ištraukiamos ir užmušamos. Nežaloti galvos srityje.

Labai svarbu, kad žuvies išdarinėjimas būtų nuoseklus ir kiek galima mechanizuotas. Geros konstrukcijos mechanizuota žuvies filė gamybos linija sumažina žuvų perdirbimo išlaidas, leidžia pagerinti gatavų produktų kokybę ir saugą.

Kad sumažinti bakterijų dauginimąsi žuvį reikia sūdyti nuo 5 iki 20% NaCl tirpalo. Tačiau kai kurias bakterijos nesivysto, bet išlieka gyvybingos. Sūdymas lėtina autolizę, tačiau fermentų veiklos jis visiškai nesustabdo, be to stiprina ir riebalų oksidaciją.

Biologiniai rizikos veiksniai žuvies gamyboje ir jų prevencija. (2016 m. Gegužės 25 d.). http://www.mokslobaze.lt/biologiniai-rizikos-veiksniai-zuvies-gamyboje-ir-ju-prevencija.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 10:11