Biopolimerai


Inžinerijos laboratorinis darbas. Biologijos katedra. Darbo tikslas. Literatūros apžvalga. Cheminė kiaušinio sudėtis. Baltymų analizės bei skirstymo metodai. Įranga ir priemonės. Gryninimo ir analizės metodologija bei sąlygos.


Šiame darbe atliksime lizocimo gryninimą iš vištos kiaušinio baltymo, atliksime laboratorinius tyrimus, tokius kaip lizocimo analizė kapiliarinės zonų elektroforezės metodu, kiaušinio baltymo frakcijų ir lizocimo analizė kapiliarinės gelelektroforezės metodu bei kiaušinio baltymo nustatymas jonų mainų chromatografijos būdu. Trumpai aprašysiu kas yra lizocimas ir kur jis naudojamas.

Lizocimas reguliuoja organizmo imuninius ir regeneracijos procesus bei veikia prieš uždegiminius procesus, pasižymi priešvėžiniu poveikiu. Taip pat lizocimą naudoja kūdikių maisto gamyboje, kaip vaisių ir daržovių konservantą, vyne, peršalimo, gerklės, pragulų gydyme, taip pat akių, dantų ir burnos priežiūrai ir galvos skausmui malšinti [1].

Lizocimas gali pakeisti nemažą dalį dirbtinių konservantų, pavyzdžiui nitratus, kurie pasižymi kancerogeninėm savybėm [1,3].

Baltymas lizocimas gali būti skirtingame pavidale: kiaušinio baltymo lizocimas - tai baltos spalvos, bekvapiai milteliai, kurie prieš vartojimą turi būti gerai ištirpinami, koncentruotas lizocimas, esantis skystame pavidale bei lizocimo filtratas (skystis). Skirtingos kilmės lizocimas – gautas iš kiaušinio baltymo, pieno, placentos, kraujo plazmos, yra artimas pagal cheminę struktūrą, bet turi kai kuriuos fizikinius - cheminius ir antigeninius skirtumus, o taip pat skiriasi pagal biologinį aktyvumą bakterijų ir ląstelių atžvilgiu [1].

Mūsų darbo tikslas yra atlikti baltymo lizocimo gryninimą iš vištos kiaušinio baltymo, lizocimo analizę kapiliarinės zonų elektroforezės metodu, atlikti kiaušinio baltymo frakcijų ir lizocimo analizę kapiliarinės gelelektroforezės, bei jonų mainų chromatografijos metodu.

Lizocimo analizė kapiliarinės zonų elektroforezės bei gelelektroforezės metodu, alikti kiaušinio baltymo frakcijų analizę pasirinktomis sąlygomis, palyginti skirtingas frakcijas, jų kiekybinę bei kokybinę sudėtį, apdoroti duomenis, bei pateikti juos grafiškai.

1.1.5. Vidutiniame 58g. svorio kiaušinyje yra 43g. vandens, 7,13g baltymų, 6,78g riebalų, iš kurių 1,6g sočiųjų riebalų rūgščių, 2,62g. mononesočiųjų riebalų rūgščių, 0,82g. polinesočiųjų riebalų rūgščių, 254,04g. cholesterolio, 0,41g. angliavandenių, 0,58g. mineralinių medžiagų, vitamin A 104,4 g, vitamino D 2,38 g, vitamino E 0,9 mg, vitamino B1 0,052 mg, vitamino B2 0,19 mg, vitamin PP 0,058 mg, folio rūgšties 27,26 g, vitamino B6 0,08 mg, vitamino B12 1,16 g.[8].

1.1.6. Kiaušinio baltymai  laikomi pilnaverčiais, nes turi savyje visas nepakeičiamas aminorūgštis optimaliu santykiu. Kai kurie kiaušinio baltymai  turi specifines savybes.

Kapiliarinė elektroforezė yra grupė metodų, kurie atliekami naudojant siaurus (20-200mikrometrų vidinio skersmens) kapiliarus tiek didelių, tiek mažų molekulių nustatymams.

Elektroforezės atskyrimo metodas paremtas dalelių su krūviu judėjimu elektros lauke. Skirstymas priklauso nuo krūvio/dydžio santykio. Elektroferograma panaši į chromatogramą. Puikiai tinka skirtstymui makromolekulėms su krūviu (baltymams, aminorūgštims).

Biopolimerai. (2016 m. Sausio 16 d.). http://www.mokslobaze.lt/biopolimerai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 03:17