Bulvės, jų sudėtis ir fizikinės savybės


Biologijos referatas.

Įvadas. Bulvių auginimo ir laikymo aspektai. Angliavandeniai. Kas yra polisacharidai? Modifikuotas krakmolas. Naudoti šaltiniai.


Bulvės – daugiamečiai, bulvinių šeimos augalai. Turintis žolinį stiebą, kuokštinę šaknų sistemą bei požeminius stiebus (stolonus). Tai šviesiamėgiai augalai, kitu aspektu, negaunant šviesos, nežydi, mažai mezga, apatiniai lapai gelsta ir vysta, stiebai istysta, tada sumažėja derlius. Bulvės sudygsta praėjus 20-25 dienoms nuo pasodinimo. Bulvienojai geriausiai auga 21C, o gumbiavaisiai – 15- 18C tempetatūroje. Įvairiu bulvių veislių vegetacija skirtinga- todel bulvių veislės skirtomos į 5 grupes; labai ankstyvos, ansktyvos, vidutinio ansktyvumo,vidutinio vėlyvumo ir vėlyvos.

Vyraujanti gumbo medžiaga yra krakmolas, kurio grūdelių pripildyti beveik visi gumbo audiniai. Daugiasia krakmolo būna indų dalyje, į gumbo centrą krakmolo sumažėja. Krakmolo kiekis bulvėse – veislės skiriamasis požymis, kuris svyruoja nuo 11 iki 28%. Optimaliausia krakmolui kauptis 17-20C.

Bulvių žievėje yra kiek nuodingų medžiagų – solanino. Joms dygstant arba pažaliavus nuo šviesos solanino kiek didėja. Todėl negalima gyvūliams duoti žalių, dygstančių bulvių. Taip pat nuo solanino skonis tik pablogėja.

Bulvės nėra turtingos baltymų, jų gali būti nuo 1,5% iki 2,5%. Baltymų kiekis priklauso nuo laikymo sąlygų, ypač nuo temperatūros. Bulvių baltymai turtingi nepakeičiamų aminorūgščių − histidino, leucino, izoleucino, lizino, metionino+cistino, triptofano, treonino, valino ir fenilalanino. Bulvių gumbuose kai kuriais atvejais gali kauptis glikoalkaloidai, vienas jų − solaninas. Įprastai bulvių gumbų sausojoje medžiagoje gali būti 0,01–0,1% solanino. Perdirbant bulves glikoalkaloidai nesuyra, todėl, esant daugiau kaip 0,1% solanino, bulvės žmonių maistui negali būti vartojamos (FAO, 1993). Pastaruoju metu labai paklausūs iš bulvių pagaminti traškučiai, bulvių granulės, dribsniai, miltai

Buvo atlikti sintezuotų preparatų virškinamumo tyrimai, lyginant gamtinio ir hidroksipropilkrakmolo darinius, gauti duomenys statistiškai apdoroti. Nustatyta, kad po pirmo virškinimimo etapo gautų DEverčių skirtumai nėra esminiai, tačiau keli skirtumai buvo statistiškai reikšminiai. Pavyzdžiui, OSA modifikuotų krakmolo darinių DE vertės buvo didesnės lyginant su gamtiniu bulvių krakmolu, tuotarpu, modifikuotas hidroskipropilkrakmolas (P-HP0,2) statistiškai nesiskyrė.

  • Biologija Referatai
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • Vida
  • 12 puslapių (1659 žodžiai)
  • Kolegija
  • Biologijos referatai
  • Microsoft Word 474 KB
  • Bulvės, jų sudėtis ir fizikinės savybės
    10 - 3 balsai (-ų)
Bulvės, jų sudėtis ir fizikinės savybės . (2017 m. Kovo 20 d.). http://www.mokslobaze.lt/bulves-ju-sudetis-ir-fizikines-savybes.html Peržiūrėta 2017 m. Spalio 21 d. 07:53