Campylobacter spp. reikšmė maisto saugai


Maisto technologijos skaidrės. Kampilobakteriozė Pasaulyje. Kampilobakteriozės epidemiologija. Susiję maisto produktai. Paukštiena. Paukštienos užkrėstumas Campylobacter spp. ES šalyse 2006 metais, % (EFSA, 2007). Kitos rūšies mėsa ir subproduktai. Nepasterizuotas pienas, vanduo. Maisto produktų tarša. Kampilobakterijų patogeniškumo faktoriai. Kampilobakteriozė. Susirgimo eiga. Kontrolė ir profilaktika. Kaip išvengti užsikrėtimo namuose? Kampilobakterijos ant anglies agaro selektyvios terpės.


Gram neigiama 30-47ºC Mikroaerobinės sąlygos Judri Spiralės, žuvėdros, kabliuko, S formos.

Išgyvenimas skirtingose temperatūrose: išgyvena < 2oC neauga < 25oC Jautrios stresui Nefermentuoja angliavandenių Reiklios mitybinei terpei Geriausiai išsilaiko drėgnoje ir šaltoje aplinkoje.

Nuo 1978 iki 2003m pasaulyje užfiksuota daugiau nei 30000 susirgimų kampilobakterioze atvejų, 900 protrūkių metu; Čekijoje 2000 m. buvo užregistruota daugiau nei 20 000 kampilobakteriozės atvejų, arba 200 atvejų 100 000 gyventojų; Anglijoje ir Velse 2001 m. užregistruoti 56 000 atvejų; JAV kasmet kampilobakterijoze suserga maždaug 2,4 mln. gyventojų; 2003 m Škotijoje užregistruota 116 atvejų 100000 gyventojų.

82,7% visų atvejų– vaikai iki 17 metų.

52,0% visų atvejų– vaikai iki 3 metų.

85 % visų susirgimų: C. jejuni 7 % visų susirgimų: C.coli 1 % visų susirgimų: C.fetus C.upsaliensis C.lari.

Rezervuaras: naminių ir laukinių gyvūnų, graužikų ir paukščių žarnynas.

Žmonių užsikrėtimas: maistinės kilmės; per tiesioginį kontaktą; per užkrėstą vandenį; kelionių metu; susirgimo riziką didina antibiotikų vartojimas;.

Paukštiena Mėsa Vanduo ir jūros maistas Žalias pienas Kiti maisto produktai Kampilobakterijos maisto produktuose nesidaugina !!!

Naminių paukščių, ypač broilerių mėsa – pagrindinis kampilobakteriozės šaltinis ! Infekuotų paukščių skerdenų procentas kai kuriose šalyse labai didelis (Vengrijoje – 92 proc.

Campylobacter spp. reikšmė maisto saugai. (2015 m. Spalio 02 d.). http://www.mokslobaze.lt/campylobacter-spp-reiksme-maisto-saugai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 02 d. 22:16