Chalva


Technologijų skaidrės. Chalva. Kas yra chalva? Chalvos istorija. Manų kruopų chalva. Kukurūzų krakmolo chalva. Ryžių miltų chalva. Lazdynų sviesto chalva. Saulėgrąžų chalva. Sezamo chalva. Floss chalva. Kas yra Floss chalva? Rytų chalva. Kuo naudinga chalva? Kuo žalinga chalva? Chalvos gamyba Lietuvoje. Apie “Granex”. Išvados. Informaciniai šaltiniai ir vaizdinė medžiaga.


Kas yra chalva? 1Chalvos istorija 2Chalvos rūšys 3Kas yra Floss chalva? 11Rytų chalva 12Kuo naudinga chalva? 13Kuo žalinga chalva? 14Chalvos gamyba Lietuvoje 15Apie “Granex” 16Išvados 18 Informaciniai šaltiniai ir vaizdinė medžiaga 19.

Jos tėvynė – Persija. Šioje šalyje saldumynu buvo mėgaujamasi dar V a. pr. Kr. Vėliau chalva išpopuliarėjo visuose Artimuosiuose Rytuose. Europoje ji atsirado kryžiaus žygių laikais. Ji atkeliavo pas mus iš Irano V amžiuje prieš Kristų. Chalvos gamyba yra ganėtinai specifinis procesas, reikalaujantis ypatingų žinių ir pasiruošimo. Neveltui Rytuose ją iki dabar daro rankiniu būdu, nes rytiečiai žino, jog gamyklinė gamyba labai stipriai pakeičia jos natūralų skonį.

Floss chalva yra vietinis ypatingas Izmito (Turkijos miesto) desertas, taip pat yra žinomas kaip šio miesto simbolis. Natūralus ir originalus skonis yra žinomas ir mėgstamas visoje Turkijoje. Floss chalva, kuri yra pagaminta iš cuktaus, miltų ir aliejaus, pagaminti reikalauja ypatingo darbo ir įgūdžių. Vietinis vardas “pismaniye” (reiškiantis “valgyk ir gailėkis“) kilo nuo to, jog šis saldumynas prilimpa prie lūpų ir išpurvina to žmogaus drabužius, kuris ją valgo ir taip pasigaili suvalgę ją.

Rytų chalva - labai naudingas produktas. Joje yra begalė vitaminų, riebiųjų rūgščių, mikroelementų, kurie teigiamai veikia žmogaus organizmą, stiprina imunitetą. Be to, chalva yra naudinga širdies ir kraujagyslių susirgimų profilaktikai, gerina nagų, odos, plaukų būklę, normalizuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Ir tai tik maža dalis jos naudingųjų savybių.

Chalva. (2015 m. Sausio 23 d.). http://www.mokslobaze.lt/chalva.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 04:09