Chemijos konspektas (2)


Chemijos konspektas. Kadangi stambios molekulės negali praeiti pro žarnyno sieneles, virškinimo metu jos suskaidomos iki smulkesnių. Maiste esančios medžiagos netinkamos organizmui įsisavinti ir netgi gali būti kenksmingos pvz. Baltymai. Virškinimas – tai fizinis ir cheminis maisto apdorojimas, kurio metu sudėtingos medžiagos skaidomos į paprastesnius tirpius junginius, galinčius pereiti į limfą ir kraują. Baltymai suskyla į aminorūgštis, angliavandeniai – į gliukozę ir kitus monosacharidus, riebalai – į gliucerolį ir riebalų rūgštis. Fermentai – baltyminės kilmės biologiniai katalizatoriai, gaminami paties organizmo. Jie atlieka svarbiausią vaidmenį cheminėse maisto perdavimo reakcijose. Jų aktyvumas priklauso nuo aplinkos temperatūros ir terpės rūgštingumo. Į virškinimo traktą patenka maistas ir vyksta virškinimas. Į virškinimo liaukas maistas nepatenka, jos tik gamina fermentus, kuriuos išskiria į virškinimo traktą.

  • Chemija Konspektai
  • 2013 m.
  • 2 puslapiai (482 žodžiai)
  • Chemijos konspektai
  • Microsoft Word 956 KB
  • Chemijos konspektas (2)
    10 - 2 balsai (-ų)
Chemijos konspektas (2). (2013 m. Gegužės 27 d.). http://www.mokslobaze.lt/chemijos-konspektas-2.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 05:11