Chromatografiniai analizės metodai ir jų taikymas maisto pramonėje


Chemijos referatas. Chromatografiniai analizės metodai ir jų taikymas maisto pramonėje. Įvadas. Metodo teoriniai pagrindai. Metodo taikymas. Privalumai ir trūkumai. Principinė aparatūros schema. Pateiktas analizės pavyzdys. Naudotos literatūros sąrašas.


Nejudančiosios skystosios fazės- tai įvairių klasių organinės medžiagos.Labai svarbu nejudančiosios skystosios fazės sluoksnio storis ant kieto nešiklio; nuo jo priklauso sorbatų sulaikymo trukmė kolonėlėje.Chromatografuojant susidaro nejudančiosios skystosios fazės nuostolių. Jei šie nuostoliai sudaro nuo 10 iki 50% pradinio neudančiosios skystosios fazės kiekio, atsižvelgiant į chromatografinės analizės tikslą reikia pakeisti kolonėlę. Jos priežastis-sočiųjų garų slėgis darbinėje temperatūroje, taip pat destrukcija, kuria sukelia temperatūra, kieto nešiklio paviršius bei nešančiosios dujos

Chromatografinės analizės apibendrinančioji stadija- kokybinis ir kiekybinis komponentų apibūdinimas remintis mišinio chromatograma.Pirmiausia chromatogramose esančias smailes reikia indintifikuoti, t.y. nustatyti mišinio kokybinę sudėtį.

Esmė tokia; išanalizavus tiriamąjį bandinį, pridedama žinomo etaloninio junginio ir chromatografuojama, esant toms pačioms eksperimento sąlygoms, paskui pradinė chromatograma lyginama su paskutine. Jei šiose chromatogramose gaunamas nevienodas smailių skaičius, be jokios abejonės, šie du cheminiai junginiai ( ar įvairių junginių mišinys) yra skirtingi.Jei smailių tiek pat ir jos vienodai išsidėsčiusios, taip pat jei vienos smailės aukštis arba plotas paskutinėje chromatogramoje yra didesnis- toks sutapimas gali būti atsitiktinis.Daroma išvada;kad šie cheminiai junginiai identiški, galima tik tuomet, jei panašus vaizdas išliks chromatografuojant bandinį su etalonu ne mažiau kaip trijuose kolonėlėse, pripildytose skirtingos nejudančiosios skystosios fazės.

Pavyzdžiui, jei analizuojamas koks nors homologų mišinys, tai vidinis etalonas turi būti vienas šios homologų eilės narys.Vidinio etalono konsentracija analizuojamajame mišinyje parenkama tokia, kad jo ir mus dominančio komponento smailių plotų arba aukščių santykis būtų artimas vienetui.Taip, pat svarbu, kad esant pasirinktoms chromatogravimo sąlygoms etaloninės medžiagos, smailės chromatogramoje būtų šalia tiriamųjų komponentų smailių, bet nesusiklotų nei su jomis, nei su kitų komponentų smailėmis.Komponentų kiekiams nustatyti mišinyje sudaromi gradavimo grafikai. Pirmiausia paruošiami mišiniai su tiksliai žinomais atskirų komponentų ir etaloninės medžiagos kiekiais.

Ekstrakcijos esmė – aliejus yra ištirpinamas tirpiklyje. Sumaišius išspaudas su heksanu ar

Heksanas labiausiai paplitęs tirpiklis. Tai nepolinis tirpiklis , t.y. jo molekulės neturi nei

teigiamo, nei neigiamo elektrinio krūvio. Priešingai heksanui, vanduo yra polinis tirpiklis su

vienu teigiamu ir kitu neigiamu elektriniu krūviu. Žinome, kad nepolinės medžiagos tirpsta

Riebalų rūgščių triacilglicerolių molekulės yra nepolinės, todėl riebalai tirpsta nepoliniuose

tirpikliuose, tokiuose kaip heksanas. Tai paaiškinama, kodėl riebalai netirpsta vandenyje (vanduo yra polinis tirpiklis)

savybe tirpinti aliejų ir sudaryti tirpalą – micelę. Po to micelė yra apdorojama, atskiriant kietą

gali būti taikomas tiesiogiai žemo riebalingumo augalų sėkloms (soja, koriandras ir kt.), o aukštoriebalingumo (saulėgrąžos, medvilnė, linai, arachiai), pagal schemą: pirminis presavimas –ekstrakcija, nors šiuo metu ši taisyklė nebegalioja. Šis metodas tiesiogiai gali būti taikomas tiek žemo, tiek aukšto riebalingumo žaliavai.

išspaudos gali būti susmulkinamos ar net sudribsniuojamos. Sekančios operacijos yra tokios pat kaip tiesioginės ekstrakcijos technologijoje.

Heksano trūkumas – lengvai užsidegantis skystis. Tačiau jį nesunku pagaminti, o kaina prilygsta benzino kainai.

pupelėse – 0,5 % aliejaus. Micelės koncentracija – 22 - 30 % aliejaus, kuris atskiriamas

tirpiklio dalį. Miltai stumiami iš vienos sekcijos į kitą. Užtvarai su plūdėmis padeda reguliuoti jų

Paskutiniais metais labai plačiai pradėtas naudoti Schumacher tipo išgarinimo/pašildymo/džiovinimo/ šaldymo įrenginiai ( 2.13.pav). Šis įrenginys susideda iš

  • Chemija Referatai
  • 2013 m.
  • 15 puslapių (3655 žodžiai)
  • Universitetas
  • Chemijos referatai
  • Microsoft Word 100 KB
  • Chromatografiniai analizės metodai ir jų taikymas maisto pramonėje
    9 - 3 balsai (-ų)
Chromatografiniai analizės metodai ir jų taikymas maisto pramonėje. (2013 m. Birželio 26 d.). http://www.mokslobaze.lt/chromatografiniai-analizes-metodai-ir-ju-taikymas-maisto-pramoneje.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 05:02