Ekologiško maisto tenedencijos tyrimas Panevėžio mieste


Vadybos tyrimas. Įvadas. Ekologiškų produktų samprata. Kas yra ekologiškas produktas. Ekologiškos produkcijos kilimas. Ekologiškų produktų paklausa ir pasiūla. Ekologiškų produktų paklausa. Ekologiniai ūkiai, ekologiškų produktų pasiūla Lietuvoje. Ekologiškų produktų paklausos viešbučių ir restoranų tinkluose panevėžio mieste tiriamoji dalis. Tyrimų metodai. Anketinės apklausos analizė. Viešbučių ir restoranų tinklų nuomonės analizė. Išvados. Literatūros šaltiniai. Priedai.


Ekologiškų produktų paklausa didėja. Vis daugiau atsiranda ekologiškų prekių parduotuvių, maisto parduotuvėse yra atskiri skyreliai, skirti ekologiškiems produktams. Vartotojai turi prieinamumą ir nemažą pasirinkimą tarp ekologiškų maisto prekių. Tačiau viešbučiai ir restoranai į ekologišką maistą žiūri skeptiškai, kadangi tai yra brangu ir neekonomiška. Tai ir sudaro šių laikų problemą.

Šio darbo tikslas – ištirti ekologiškų produktų paklausą viešbučių ir restoranų tinkluose Panevėžio mieste.

Šio tyrimo esmė yra išanalizuoti, kokia yra ekologinių produktų paklausa, ar jos reikalauja vartotojai turizmo srityje – kad tiektų ekologišką produktą restoranuose ir viešbučiuose.

Tyrime dalyvavo 72 respondentai. Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad Lietuvos gyventojai (89 %) perka ekologiškus produktus. Taip pat rezultatai atskleidė sąsają tarp ekologiškų produktų paklausos ir Panevėžio miesto viešųjų maitinimo įmonių tiekiamo maisto. Didžioji dalis apklaustųjų (48) norėtų viešojo maitinimo įmonėje valgyti ekologiškus patiekalus. Panevėžio mieste įsikūrę viešbučiai, restoranai, kavinės ir barai perka iš įprastų ūkių maisto produktus, ir neketina gaminti ekologiško patiekalo dėl didesnės kainos, trumpesnio galiojimo laiko, maisto fizinių savybių vienodumo su įprastinėmis.

Ekologiškų produktų paklausos tyrimas yra aktuali tema turizmo atstovams. Šių laikų žmogus vis daugiau domisi sveika gyvensena, neretai matome laidas apie tai televizijos ekranuose, vis daugiau išgirstame apie gręsiančias aplinkos problemas, kaip ,,šiltnamio efektas“ ar visai neseniai išgirstas žinias, kad spygliuočių greit nebeliks Lietuvos miškuose. Padaugėja sergančiųjų vėžiu, atsiranda vis daugiau alergiškų žmonių herbicidams ar pesticidams ir kitokiems chemikalams. Tai paskatina domėtis ekologija, saugoti gamta ir patį save. Todėl norėdami turizmo atstovai pasiūlyti geriau, vis tobulėti ir įtikti užsakovui, norinčiam pailsėti sveikesnėje aplinkoje, domisi naujausiomis žiniomis.

Į ekologinę gyvenseną įeina ir ekologiškų produktų vartojimas. Ekologiškas produktas yra ne tik rodiklis, kad daržovė yra išauginta be pesticidų ar herbicidų, bet ir gera savijauta – organizmas gauna nežalingą produktą sveikatai.

Todėl šio darbo tikslas yra išanalizuoti ekologiško maisto vartojimo galimybes poilsiautojams Panevėžio mieste.

Tam tikslui pasiekti buvo atliktas apklausos tyrimas, kuriame nustatinėjau Lietuvos gyventojų požiūrį į ekologišką maistą bei Panevėžio mieste įsikūrusių viešbučių, restoranų, kavinių bei barų požiūrį į ekologiškų patiekalų gamybą.

Tyrimo objektas – Panevėžio viešbučių ir restoranų tinklai.

Gamtosauga šio amžiaus pabaigoje įgavo didelę reikšmę pasaulyje ir Lietuvoje. Žmonės ėmė vis daugiau domėtis sveika aplinka, kuri nekenktų jų sveikatai. Tai apima išorinį būvį ir vidinį. Išorinis būvis tai sveikas oras, vanduo, žemė, augalai. Vidinis būvis – tai žmogaus sveikata, emocijos. Šie būviai yra neatsiejami. Tam kad gerai žmogus jaustųsi, turi imti iš aplinkos visą, kas nekenkia pastarąjai, taip sukurdamas simbiozę. Viena iš pagrindinių sveikos gyvensenos principų yra mityba, kuri apima ekologiškų produktų vartijimą.

Ekologiškų produktų gamybai ir pateikimui ES rinkai nustatyti griežti reikalavimai, kurių privalu laikytis. Ekologiškų produktų gamybą, ženklinimą ir plėtrą apsprendžia Tarybos Reglamentas (EB) Nr. 834/2007, Reglamentas (EB) Nr. 889/2008 ir Ekologinio žemės ūkio taisyklės. Ekologinės gamybos kontrolė remiasi koncepsija ,,Nuo lauko iki stalo”. Kiekvienu produkto gamybos etapu kruopščiai tikrinama, ar yra laikomasi ekologinės gamybos reikalavimų.

VšĮ ,,Ekoagros“ mokomojoje medžiagoje ir Europos Komisijos informacinėje medžiagoje teigia, kad ekologinis ūkininkavimas apima šiuos pagrindinius principus:

  • Vadyba Tyrimai
  • 2015 m.
  • 21 puslapis (3348 žodžiai)
  • Kolegija
  • Vadybos tyrimai
  • Microsoft Word 62 KB
  • Ekologiško maisto tenedencijos tyrimas Panevėžio mieste
    10 - 9 balsai (-ų)
Ekologiško maisto tenedencijos tyrimas Panevėžio mieste. (2015 m. Balandžio 23 d.). http://www.mokslobaze.lt/ekologisko-maisto-tenedencijos-tyrimas-panevezio-mieste.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 11:40