Ergonomiška virtuvė


Ergonomikos namų darbas. Įvadas. Virtuvės ergonomika. Virtuvės išdėstymo tipai. Darbinis virtuvės trikampis. Virtuvės interjeras. Išvados. Literatūra.


Sąvoka ergonomika yra kilusi iš dviejų graikų kalbos žodžių: ergo – darbas, nomos- dėsnis. Taigi, ergonomika yra disciplina, nagrinėjanti žmogaus ir kitų sistemos elementų sąveiką, pateikianti pagrindinius principus, teorines, praktines žinias, duomenis ir metodus, skirtu nustatyti kaip pagerinti žmogaus darbo sąlygas ir gerinti darbo efektyvumą ir našumą. [erg.knyg]

Ergonomika taip pat sėkmingai naudojama ir projektuojant namus, t.y. kaip išdėstyti baldus, daiktus, kad namuose būtų gera, patogu ir jauku. Virtuvė namuose yra viena svarbiausių patalpų. Čia gaminamas maistas, susirenka visa šeima pietauti, pusryčiauti ar vakariauniauti, priimami svečiai. Todėl labai svarbu, kad šis namų kampelis būtų patogiai suprojektuotas, taip pat nekeltų pavojaus besinaudojantiems virtuve. Čia pagelbės ergonomikos teorija ir reikalavimai.

Virtuvės ergonomikoje yra įvairiausių pasiūlymų kaip išdėstyti įrengimus, kokį sukurti interjerą, kad virtuvėje norėtųsi būti.

Ergonomiška virtuvė. (2013 m. Lapkričio 10 d.). http://www.mokslobaze.lt/ergonomiska-virtuve.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 19:48