Etiketas prie stalo


Elgesio taisykles prie stalo. Elgesio prie stalo taisyklės. Knyga stalo etiketas. Grazus etiketas prie stalo. Stalo serviravimas skirtingose salyse referatas. Etiketas prie stalo ivairiose salyse. Valgymo etiketo knyga. Etiketo taisykles prie stalo. Stalo etiketas egipte. Sveika mityba prie sventinio stalo paprociai, etiketas.

Kulinarijos namų darbas. Įvadas. I skyrius. Tinkamas elgesys prie stalo. Ii skyrius. Kas kaip valgoma. Iii skyrius. Pokalbiai prie stalo. Išvados. Literatūros sąrašas. Priedai. Gražiai padengtas stalas – tai ne naujųjų laikų išradimas. Puotos pradėtos rengti, kai tik žmogus išmoko įžiebti ugnį. Ištaigingi banketai jau buvo įprasti senovės egipto faraonų rūmuose, tačiau dar nebuvo naudojami stalo įrankiai. Įvairiose šalyse ir epochose rutuliojosi skirtinga stalo kultūra, kuriai priklauso tiek valgymo bei gėrimo papročiai, tiek elgesys ir tvarka prie stalo. Šiandieninis stalo etiketas pagrįstas įvariais aspektais, kaip, pavyzdžiui, patogumo, tvarkingumo, higienos, pagarbos stalo kaimynui ir kitais estetiniais reikalavimais. Be to, elgesio prie stalo taisyklės nuolat laisvėja ir paprastėja. Stalo etiketas dažniausiai priklauso nuo šalies papročių, tradicijų bei nacionalinės virtuvės ypatumų. Vis dėlto yra ir nemažai bendrų, nekintamų taisyklių, kurių laikomasi daugelyje šalių. Tik reikia visada prisiminti – svarbiausia santūrumas ir pagarba kitos valstybės atstovams.


Gražiai padengtas stalas – tai ne naujųjų laikų išradimas. Tik reikia visada prisiminti – svarbiausia santūrumas ir pagarba kitos valstybės atskonspektas parengtas remiantis armino lydekos knyga protokolo pagrindai kiekvienam siekiančiam. vilnius: eugrišiuolaikinės elgesio taisyklės prie stalo pagrįstos higienos, patogumo, tikslingumo, estetiniais reikalavimais ir pagarbos stalo kaimynui. Tos taisyklės nuolat keičiasi, skatina žmogų tobulėti.

Kiekvienoje šalyje elgesys prie stalo turi savo įpatumų. Jos grindžiamos papročiais, tradicijomis, bei nacionalinės virtuvės ypatumu. Tačiau yra ir nemažanesėdėkite per toli ar per arti nuo stalo, geriausia – per plaštaką. Ant stalo dedamos tik plaštakos (iki riešo). Nesiremnkite į stalą alkūnėmis! (lydeka, 1999).

Vyras didžiausią dėmesį turi rodyti iš dešinės sėdinčiai moteriai. Atsistojus moteriai vyras privalo taip pat atsistoti ir stovėti tol, kol jnekritikuokite vaišių. Jei atsisakote patiekalo, geriau neaiškinkite priežasčių, - nesakykite, kad tokio valgio nemėgstate ar kad jis kenkia jūsų sveikatai. Prie stalo nepasakokite apie savo ligas. (lydeka, 1999).

Jei netyčia nukrinta šakutė ar peilis, nedera jų lįsti po stalu. Neatkreipdami aplinkinių dėmesio šeimininkės ar patarnautojų paprašykite kito įrankio. Jei netyčia sudaužėte taurę, mandagiai atsiprašykite, bet neatgailaukite , nesisiūlykite nupirkti lygiai tokią pačią ar net gražesnę. (lydeka, 1999).

Ant staltiesės nukritusį valgio gabalėlį kuo stropiau paimkite švaraus peilio galiuku, padėkite į savo lėkštę ir suvalgykite. Sutepta staltiesės vieta uždengiama švaria šeimininkės ar patarnautojo paduota servetėle. (lydeka, 1999).

Kartais maiste atsiduria plaukas, akmenukas ar pan. Kad ir kaip nemalonu būtų, nereikia apie tai skelbti visiems. Svetimkūnis nepastebimai padedamas ant lėkštės krašto ir valgoma toliau. Jeigu kąsnis stringa, nevalgykite. Atidi šeimininkė, žinoma, pastebės ir pasirūpins, kad gautseniausias stalo įrankis, be jokios abejonės, yra peilis, žinomas jau akmens amžiuje. Šaukštas, kaip valgymo įrankis, atsirado iii tūkstantmetyje pr. M. E. , o dabartinę formą įgavo tik antikos laikais. Šiandien stalo įrankių pasirinkimas yra milžiniškas, galima rasti labai brangių ir visai paprastų. Stalo įrankiai, skirti naudoti kasdien, visada yra paprastesni, pigesni, o šventinio stalo – puošnesni, įmantresni.

Etiketas prie stalo. (2011 m. Gegužės 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/etiketas-prie-stalo.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 11:54