Fermentacija


Maisto technologijos namų darbas.

Fermentacija. Lygtis. Lygtis. Gaivieji gėrimai. Aromatizuotas gaivusis gėrimas. Gaivusis gėrimas su sultimis. Gaivusis giros gėrimas. Stalo vanduo. . Stipriai gazuotas. Gazuotas. Silpnai gazuotas.


Alkoholinė fermentacija – fermentacijos procesas, kurio metu mielės anaerobinėmis sąlygomis terpėje esanti cukrų paverčia į CO2, etilo alkoholį ir išsiskiria šiluma.

Antrines medžiagos, medžiagos, kurios pasigamina fermentacijos arba kitu technologinių procesu metu.

Fermentacijos metu pasigaminančios medžiagos: esteriai, aldehidai, metanolis, alkoholis, fuzeliai aukštesnieji alkoholiai, skonį įtakojančios medžiagos.

Vanduo naudojamas fermentacijos metu turi atitikti 24 higienos normą, t.y. mikrobiologiniai ir cheminiai rodikliai. Šalia to kiekviena pramonės šaka turi atskirus technologinius reikalavimus vandeniui. Gėrimų pramonėje yra 4 pagr. reikalavimai.

Vandens kietumas. Vanduo dažniausiai yra minkštinamas, o jo kietumas matuojamas mmol/l arba g.ekv./l, priklausomai nuo milimolių litre.

Laikiną arba karbonatinį vandens kietumą sudaro Mg ir Ca hidrokarbonatai. Tokį vandens kietumą galima pašalinti kaitinant arba virinant vandenį.

Pastovujį vandens kietumą sudaro visos likusios Ca ir Mg druskos. Vandes minkštinimas – tai visiškas arba dalinis Mg ir Ca jonų pašalinimas iš vandens. Dažniausiai pašalinama cheminiais metodais arba naudojant katijonitinius filtrus, kurie taip pat paremti cheminiais jonų kaitos metodais.

Fermentacija. (2017 m. Balandžio 05 d.). http://www.mokslobaze.lt/fermentacija.html Peržiūrėta 2017 m. Gruodžio 16 d. 03:45