Fermentai ir virškinimas


Biologijos konspektas. Fermentai ir virškinimas Virškinimas . Netirpios vandenyje . Vandenyje tirpių . PH , substrato koncentracijos. – 40 ºC . Virškinimo sistemos organai. Virškinimo sistemos organas Virškinama maisto medžiaga Virškinimo fermentas Optimali pH Virškinimo produktas. Dvylikapirštė žarna. Plonoji žarna. Storoji žarna.


Virškinimas yra mechaninis ir cheminis maisto medžiagų apdorojimas, kurio metu netirpios vandenyje maisto medžiagos, veikiant fermentams, suskaidomos iki mažesnių vandenyje tirpių molekulių, galinčių patekti į kraują.

Fermentai yra tretinės struktūros baltymai, kurie greitina chemines reakcijas ir po reakcijų lieka nepakitę. Virškinimo fermentus gamina liaukinio epitelio ląstelės ir aktyvios pernašos būdu (egzocitozė) pro plazminę membraną išskiria į ištekamuosius latakus. Virškinimo fermentai maisto medžiagas skaido iki jų sudedamųjų dalių – monomerų:

Fermentų aktyvumas priklauso nuo aplinkos temperatūros, terpės pH, substrato koncentracijos. Žmogaus organizme fermentų veiklai palankiausia yra 37–40 ºC temperatūra ir skirtinga pH. Pavyzdžiui, skrandžio fermentas pepsinas baltymus skaido, kai pH = 1–2, kasos fermentas tripsinas dvylikapirštėje žarnoje tuos pačius baltymus skaido tik tada, kai pH = 7,8–8,4.

  • Biologija Konspektai
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 5 puslapiai (531 žodis)
  • Biologijos konspektai
  • Microsoft Word 425 KB
  • Fermentai ir virškinimas
    10 - 10 balsai (-ų)
Fermentai ir virškinimas. (2015 m. Gruodžio 12 d.). http://www.mokslobaze.lt/fermentai-ir-virskinimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 02 d. 20:09