Fermentai Kofaktoriai Inhibitoriai


Biologijos konspektas.

Fermentai Kofaktoriai Inhibitoriai. Fermentų savybės. Spynos ir rakto“ teorija. Kofaktoriai. Yra trijų tipų kofaktorių. Inhibitoriai. Medžiagų apytakos valdymas.


Fermentai – greitai veikiantys junginiai. Sakoma, kad jų didelis kaitos skaičius

Tai reiškia, kad per laiko vienetą jie gali pakeisti daug substrato molekulių.

Daugelis fermentų gali veikti tik tada, jeigu yra tam tikrų cheminių junginių – kofaktorių.

Fermentų katalizuojamas reakcijas gali lėtinti ir net visiškai sustabdyti cheminiai junginiai – inhibitoriai.

Ši teorija buvo pasiūlyta bandant paaiškinti, kodėl fermentai yra saviti ir gali sąveikauti tik su tam tikrais substratais. Žinote, kad fermentų savita erdvinė struktūra.

Fermentų labai stambios molekulės, paprastai daug didesnės už jų substrato molekules.

Su substratu tiesiogiai jungiasi tik nedidelė fermento dalis, kuri yra vadinama aktyviuoju centru.

Kofaktoriai nėra baltymų molekulės. Jie pakeičia cheminę fermento struktūrą taip, kad šis galėtų daug geriau veikti.

Prostetinės grupės – tai organinės molekulės, kurios būna nuolat susijungusios su fermentu. Hemoglobine yra geležies turinti prostetinė grupė – hemas. Jis visą laiką būna susijungęs su baltymo molekule. Dėl hemo hemoglobino molekulė gali perneti deguonį. Jo yra ir katalazės prostetinėje grupėje.

  • Biologija Konspektai
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • Simas
  • 4 puslapiai (668 žodžiai)
  • Gimnazija
  • Biologijos konspektai
  • Microsoft Word 73 KB
  • Fermentai Kofaktoriai Inhibitoriai
    10 - 2 balsai (-ų)
Fermentai Kofaktoriai Inhibitoriai. (2017 m. Lapkričio 16 d.). http://www.mokslobaze.lt/fermentai-kofaktoriai-inhibitoriai.html Peržiūrėta 2017 m. Gruodžio 13 d. 20:31