Gaiviųjų gėrimų mikrobiologija


Maisto technologijos skaidrės. Gaiviųjų gėrimų mikrobiologija. Gaiviųjų gėrimų žaliavos. Gaiviųjų gėrimų gamybos. technologinės operacijos. Gaiviųjų gėrimų mikroorganizmai. Vaisių sulčių mikrobiologija. Pagrindinės mielių rūšys, randamos vaisių sultyse. Mikotoksinai vaisių sultyse. Bakteriniai patogenai vaisių sultyse. Termoacidofilinės sporinės bakterijos Allicyclobacillus acidoterrestris. Gira. Giros naudingosios savybės. Giros gamybos mikroorganizmai. Duonos giros gamybos etapai. Duonos giros mikroorganizmai. “Tibeto (arbatos, ryžių) grybas”. “Ryžių grybo” mikroorganizmai. Sidras. Sidro fermentacija. Sidras ir bakteriniai susirgimai. Vynas. Vyno gamyba. Vynuogių odelių mikroorganizmai. Vynuogių minkštimo mikroorganizmai. Mielių augimas natūralios fermentacijos vyne. Reikalavimai vyno gamyboje naudojamoms mielėms. Rauginant cukrus susidarantys junginiai. Temperatūros kontrolė. Malolaktinė fermentacija. Vyno rūgimas. Vyno brendimas. Kiti vyno gamybos etapai. Vyno gamybos kenkėjai. Vyno ydos. Vyną gadinančios mielės. Būdai vynui “Gydyti”. Vyno gamybos mikrobiologinis tikrinimas. Spirito mielės. Reikalavimai spirito pramonėje naudojamoms mielėms. Etilo alkoholio gamybos kenkėjai.


Natūralus mineralinis arba šaltinio vanduo; geriamasis vanduo; vaisių sultys; koncentruotos vaisių sultys; visų rūšių cukrūs ir jų sirupai; giros arba giros misos koncentratai; duonos džiūvėsiai; grūdų salyklas ir jo produktai; augalinių žaliavų ekstraktai; gėrimų koncentratai; anglies dioksidas; mielių ir pieno rūgšties bakterijų grynųjų kultūrų raugas arba kepimo mielės; kvapiosios medžiagos; vitaminai; mineralinės medžiagos; maisto priedai.

Mielės; Pienarūgštės bakterijos; Actarūgštės bakterijos; Miceliniai grybai; Žarninės lazdelės.

Mielės; Pelėsiniai grybai; Bakterijos: pienarūgštės, actarūgštės, sporinės bakterijos, anaerobiniai mikroorganizmai, termoacidofilinės sporinės bakterijos.

Patulinas (Pen. expansum): obuoliai, kriaušės; Ochratoksinas A (Asp. carbonarius): vynuogės; raudonųjų vynuogių sultys, vynas;.

Salmonella typhimurium: 1991m JAV susirgo 23 žmonės, 16 pasireiškė viduriavimas su krauju, 4 progresavo iki HUS – gėrė obuolių sultis; 1993m JAV susirgo 69 žmonės – gėrė apelsinų sultis; Salmonella enterica: 1995 m. susirgimas nuo miesto šventėje parduodamų apelsinų sulčių; Salmonella muenchen: 1999m. 2 protrūkių metu susirgo 300 žmonių, vienas mirė – gėrė apelsinų sultis; 1999m Australijoje susirgo 500 žmonių – gėrė apelsinų sultis; Salmonella enteritidis:2000 m. susirgo 47 žmonės 7-se JAV valstijose – gėrė apelsinų sultis.

E. coli O157:H7: 1980m. Kanadoje susirgo 14 vaikų, 13 pasireiškė HUS, 1 mirė – gėrė apelsinų sultis; 2 protrūkiai JAV ir Kanadoje, susirgo 70 žmonių, 1 vaikas mirė nuo HUS - gėrė apelsinų sultis; Vibrio cholerae: 1991 m protrūkis dėl užteršto kokosų pieno; Į Norwalk panašūs kalicivirusai: daugiau nei 3000 susirgimų Australijoje – dėl nepasterizuotų apelsinų sulčių vartojimo; Kriptosporidijos: Protrūkiai JAV, vienu atveju susirgo 191 žmogus – gėrė nepasterizuotas obuolių sultis.

Gaiviųjų gėrimų mikrobiologija. (2015 m. Lapkričio 11 d.). http://www.mokslobaze.lt/gaiviuju-gerimu-mikrobiologija.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 11:42