Gamybos proceso organizavimas ir gamybos technologija. AB „Aukštaičio sūris“


Verslo kursinis darbas.

Įvadas. Įmonės gamybos organizavimo apzvalga. AB „Aukštaičio sūris“. Nomenklatura. Irenginiai, prietaisai, irankiai. Darbuotoju kvalifikacija. Paslaugų tiekėjai. Vartotojai. Pagrindiniai konkurentai. Pasirinkto produkto gamybos technologija. Gamybos tipas, gamybos fazės. Technologinė gamybos / paslaugų teikimo schema. Procesų ir operacijų detalizavimas (detalus aprašymas). Išvados ir pasiūlymai gamybos procesų technologijų tolimesniam tobulinimui jūsų įsivaizduojamoje įmonėje. Naudota literatūra.


Realiai egzistuojančių įmonių pavyzdžiu išanalizuoti bei aprašyti gamybos proceso organizavimą ir technologija jūsų įsivaizduojamoje įmonėje AB „Aukštaičio sūris“

vartotojai (kas yra pagrindiniai produkcijos vartotojai, jų savybės, buvimo vieta ir t.t.)

„Akcinė bendrovė „Aukštaičio sūris“ įkurta 1992 m. vasario 28 d.

• Išlaikyti žaliavos didėjimą, nuomones, siekius ir elgseną. Strategija yra svarbiausia įmonės veiksmų programa, nurodanti ilgalaikių tikslų prioritetus ir išteklius jiems pasiekti. Ji rengiamaretrospektyvinės raidos analizės bei ateities prognozių pagrindu. Dėl to strategija tiksliai nenurodo, kaip organizacija sieks savo tikslų. Tai – vidutinės trukmės ir trumpalaikių programų uždavinys. Strategija tik suformuluoja pagrindinius ilgalaikius tikslus ir jų siekimo politiką, kadvisa organizacija veiktų viena kryptimi. Nėra tipinės, visoms įmonėms vienodos strategijos. Strategija priklauso nuo įmonės specifikos:• Veiklos pobūdžio (produkcija gaminančios ir paslaugas teikiančios įmonės)• Finansavimo šaltinių (komercinės ir nekomercinės įmonės)• Nuosavybės (valstybės ar privačios įmonės)• Dydžio (mažos ar didelės įmonės)• Diversifikacijos ( vienos ar kelių veiklos sričių įmonės)Strategijos kaip proceso samprata apima įmonės vizijos ir ateities uždavinių apibrėžimą, dabartinės padėties vertinimą, strateginių alternatyvų pasirinkimą, veiklos plano parengimą bei įgyvendinimą

Čia pateikti AB „Aukštaičio sūris“ darbuotojų skaičiaus, jų vidutiniai atlyginimų ir išsilavinimo statistika per 3 metus( 2012-2014m.):

Darbuotojų turinčių aukštąjį išsilavinimą skaičius didėjo, darbuotojų turinčių aukštesnįjį išsilavinimą ,atvirkščiai nei turinčių aukštąjį išsilavinimą, mažėjo. Darbuotojų turinčių vidurini išsilavinimą didėjo, tai parodo, kad trūko šios šakos specialistu dėl to buvo priimama mažiau kvalifikuotų darbuotojų. Darbuotojų turinčių nebaigtą vidurinį išsilavinimą skaičius proporcingai mažėjo su iš viso sumažėjusių darbuotojų skaičiumi, todėl šį išsilavinimo lygį turinčių darbuotojų procentinis dydis nepakito.

Įkurta 1998 m. Dirba 2200 darbuotoju. Įmone sudaro keturi filialai. Gaminama per 500 prekių ženklų. Įmonė turi specializuotas parduotuves didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

 Kiekvieną dieną į „Aukštaičio sūris“ sūrio gamybos vietą bus atvežamas šviežias pienas iš fermų.

 Prieš pumpuojant pieną į autocisternas yra paimamas kokybės nustatymo mėginys, kad būtų įsitikinama, jog piene nėra antibiotikų pėdsakų. Tai pirmasis rimtas kokybės patikrinimas iš visų kokybės nustatymo bandymų skirtinguose gaminimo etapuose.

 Po pasterizavimo į pieną sudedamos rauginimo bakterijos (mikrobiologinės kultūros), kad piene esanti laktozė virstų pieno rūgštimi. Tai itin svarbu sūrio brandinimui, jo skoniui ir galiojimo laikui.

Nuvarvintos varškės dalelės yra gabenamos į tam tikrus sūrio presus, kuriuose jos bus spaudžiamos apie vieną valandą ir taip sūriui bus suteikta norima forma (stačiakampis, apvalus, rutulio ar kepaliuko formos sūris).

 Norint išlaikyti sūrį kuo ilgiau šviežią, gaminant jis yra patalpinamas į druskingą vandenį kol pasiekiamas reikiamas druskos kiekis.

 Vandenyje sūriai laikomi nuo dviejų iki penkių parų, priklausomai nuo sūrio rūšies ir dydžio.

 Druska ne tik padeda sūrį išlaikyti šviežią, bet ir turi įtakos jo skoniui bei konsistencijai.

 Fabriko saugyklos patalpose ant sūrio yra uždedamas plonas plastiko sluoksnis. Šis sluoksnis yra reikalingas norint apsaugoti sūrį nuo dehidratacijos ir pelėsio formavimosi ant sūrio žievės.

  • Verslas Kursiniai darbai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 31 puslapis (3051 žodis)
  • Universitetas
  • Verslo kursiniai darbai
  • Microsoft Word 970 KB
  • Gamybos proceso organizavimas ir gamybos technologija. AB „Aukštaičio sūris“
    10 - 9 balsai (-ų)
Gamybos proceso organizavimas ir gamybos technologija. AB „Aukštaičio sūris“. (2016 m. Gegužės 12 d.). http://www.mokslobaze.lt/gamybos-proceso-organizavimas-ir-gamybos-technologija-ab-aukstaicio-suris.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 16:20