Garuose virtas kiaušinių baltymų omletas su mėsa


Maisto technologijos savarankiškas darbas. Įvadas. Receptūra. Maisto produktų cheminė sudėtis. Maistinės medžiagos. Mineralinės medžiagos. Vitaminai. Atpažinimo reakcijos. Išvados. Informacijos šaltinių sąrašas.


Taigi, šiame darbe bus išanalizuotos garuose virto omleto su mėsa receptas. Čia bus išsiaiškintos, kokios maistinės, mineralinės medžiagos įeiną į šio recepto sudėtį, bei kaip atpažinti jame esančias medžiagas.

Baltymai - polimerinės mežiagos, sudarytos iš monomerų - aminorūgščių, susujungusių į ilgas grandines. Baltymo molekulėje aminorūgštys sujungtos peptidinėmis jungtimis. Tai svarbūs maisto komponentai, kurie aprūpina nepakeičiamomis aminorūgštimis organizmo ląsteles ir suteikia maisto produktams tam tikras savybes.

Iš pateiktų receptūroje žaliavų galima teikti, kad daugiausiai angliavandenių yra piene.

Jodas (I) būtinas skydliaukės hormonams susidaryti, medžiagų apykaitos intensyvumo kontroliavimo mechanizmams, vaisiaus vystymuisi. Esant jodo trūkumui sulėtėja medžiagų apykaita, padidėja kūno masė, vystosi struma, jei jodo trūksta motinai. Jodo yra jūros produktuose ir dumliuose, sūrių vandenų žuvies mėsoje, moliuskuose, jūros dumbliuose, valgomojoje druskoje su jodu, kiaušiniuose, piene ir pieno produktuose, geriamajame vandenyje. Vartojant per daug jodo didėja skydliaukės navikų rizika. nėštumo metu ir kūdikiui po gimimo, vystosi kretinizmas.

Manganas (Mn) būtinas fermentų, dalyvaujančių angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitoje, aktyvina kitus fermentus, būtinas susidarant kauliniam ir jungiamajam audiniui. Mangano trūkumo požymiai gali pasireikšti augimo sulėtėjimu, svorio kritimas, plaukų ir nagų augimo sutrikimais, reprodukcijos sutrikimais, nervų sistemos pažeidimais. Per didelis mangano kiekis yra toksiškas kepenims ir nervų sistemai. Mangano yra grūduose, sėklose, žalialapėse daržovėse, riešutuose, vaisiuose, arbatoje, kavoje, mėlynėse, riešutuose, ananasuose, ankštiniuose.

Iš pateiktų duomenų galima teigti, kad pasirenkant maisto produktus, svarbiausia kokybė, maistingumas, visa tai atsiliepia į mūsų sveikatą, nuotaiką. Mano nuomone, toks maisto produktų maistingumo lentelų sudarymas yra labai veiksmingas sudarant specialiuosius valgiaraščius, norintiems sveikai maitintis, laikantis dietos. Taip pat nereiktų pamiršti, kad ir vartodami sveikus produktus, reikia vartoti su saiku, per didelis tam tikrų medžiagų kiekis gali sukelti priešingas reakcijas mūsų organizmui.

Metodo principas. Stiprios rūgštys yra nutitruojamos stipriais šarmais arba standartiniu sodos tirpalu su indikatoriumi metiloranžu.

Darbo eiga: tiriamasis tirpalas praskiedžiamas matavimo kolbutėje iki brūkšnelio, sumaišomas ir supilamas į biuretę. Pipete imama 20-25 ml 0,1 N NaOH arba Na2Co3 tirpalo, pernešama į kūginę kolbutę, pridedama du lašai metiloranžo ir titruojama tiriamąja rūgštimi iki spalvos pasikeitimo.

Garuose virtas kiaušinių baltymų omletas su mėsa. (2015 m. Lapkričio 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/garuose-virtas-kiausiniu-baltymu-omletas-su-mesa.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 00:29