Genetiškai modifikuoto maisto poveikis žmogui


Biologijos referatas.

Įvadas. Gmm. istorija. Pagrindiniai rizikos veiksniai žmogui. Genetiškai modifikuoti organizmai. Genetiškai modifikuotų maisto produktų sarašas. Lietuvoje kontroliuojamas genetiškai modifikuotas maistas. GMO poveikis. GM maisto išvengimo būdai. Išvados. Raktiniai žodžiai. Literatūros šaltiniai.


Šiuo metu kyla daug diskusijų dėl vartojamo GM maistas. Gali būti, kad GM maistas gali sukelti alergines reakcijas, vėžinius susirgimus,lytinių organų pakitimus, Gali padidinti natūralių toksinų kiekį maiste ar net sukurti naujus.

Darbo problema: Genetiškai modifikuoto maisto poveikis žmogui.

1995 metais lygiai taip pat atsitiko „Monsato“ įmonės pomidorams, kurie taip pat vėliau sunoksta, „Monsato“ sojai (tolerantiška herbicidams), „Monsato“ bulvėms (atsparios Kolorado vabalams), „Ciba – Geigi“ įmonės kukurūzams (atsparūs kenkėjams), „Calgene“ rapsams su pakeista aliejaus sudėtimi (aukšta lauro rūgšties druskų koncentracija), „Asgrow“ moliūgams (atsparūs vabzdžiams) ir t.t..

GM gali būti mikroorganizmai, gyvūnai ir augalai.

9 pavadinimų augaliniai aliejai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, arba kurių sudėtyje yra aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių:1. Augalinis aliejus „Omili“ (kilmės šalis Belgija)2. Aliejus „Optima linija“ (kilmės šalis Belgija)3. Aliejus „Jasmine“ (kilmės šalis Rusija)4. Augalinis aliejus (kilmės šalis Belgija)5. Augalinis aliejus „Sodžiaus“ (kilmės šalis Vokietija)6. Augalinis aliejus „Sodžiaus“ (kilmės šalis Belgija)7. Augalinis aliejus „Virtuosso“ (kilmės šalis Estija)8. Augalinis aliejus (kilmės šalis Olandija)9. Augalinis aliejus „Tėviškės“ (kilmės šalis Olandija)10. Augalinis aliejus „Vilniaus kooperacijos aruodai“ (kilmės šalis Belgija)11. Augalinis aliejus „Cento“ (kilmės šalis Belgija)12. Augalinis aliejus „Perla“ (kilmės šalis Belgija)

GMO gali padidinti natūralių toksinų kiekį maiste ar sukurti naujus.

Nustatyta, kad GM bulvės gali suardyti laboratorinių žiūrkių imuninę sistemą.

Žmogui vartojant GM maistą gali atsirasti naujų alergenų ar toksinių medžiagų. Jo žarnynas gali tapt atsparus antibijotikams arba neprognazuojama rizika sveikatai.

Genų inžinerija geba perkelti organizmų genus tarp visiškai negiminingų organizmų.

Apie GMO poveikį organizmui dar nėra pakankamai informacijos, tačiau JAV mokslininkai aptiko , kad vartojant modifikuotus kukūruzus kinta žarnyno gleivinė.

  • Biologija Referatai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 9 puslapiai (1682 žodžiai)
  • Biologijos referatai
  • Microsoft Word 28 KB
  • Genetiškai modifikuoto maisto poveikis žmogui
    10 - 4 balsai (-ų)
Genetiškai modifikuoto maisto poveikis žmogui. (2016 m. Vasario 25 d.). http://www.mokslobaze.lt/genetiskai-modifikuoto-maisto-poveikis-zmogui.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 10:09