Genetiškai modifikuotų maisto produktų kontrolė


Maisto technologijos skaidrės. Genetiškai modifikuotų maisto produktų KONTROLĖ. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. ES reikalavimai ženklinimui. GMO tyrimai maisto produktuose. 2004 metais. GMO tyrimai maisto produktuose. per 2005 metų 9 mėnesius. GMO tyrimai maisto produktuose. Europos Sąjungoje įteisintos augalų veislės, turinčios GMO ir skirtos maistui.


Iš trečiųjų šalių įvežamų sojos, kukurūzų ir kt. produktų dokumentų, ženklinimo kontrolė, mėginių atrinkimo tvarka; Mėginių pristatymas į akredituotos Nacionalinės veterinarijos laboratorijos GMO skyrių; Ištirtų mėginių įvertinimas, išvados ir kt; Genetiškai modifikuotų maisto produktų kontrolė rinkoje.

GMO >0,9% – 5,0% – 5 mėginiuose.

Europos Sąjungoje įteisintos augalų veislės, turinčios GMO ir skirtos maistui.

Sojų pupelių – 1 veislė Kukurūzų – 12 veislių Aliejinio rapso – 8 veislės Medvilnės – 5 veislės.

Maisto produktų mėginiai, ištirti dėl GMO Sojų baltymų izoliatas Sojų baltymų koncentratas Sojų lecitinas Sojų tekstūratas Sojų pupelės Maisto papildai, į kurių sudėtį įeina sojų pupelės Kukurūzų spragėsiai.

Šalys, iš kurių buvo įvežti minėti produktai Kanada Kinija Brazilija Izraelis Rusija Serbija ir Juodkalnija.

Nacionalinė veterinarijos laboratorija yra akredituota pagal ES patvirtintus standartus laboratorija Lietuvoje (tyrimų sritis – maistas, pašarai, sėklos ir t.t.) Genetiškai modifikuotų organizmų skyriuje įdiegti ir akredituoti (vokiečių akreditacija) 12 genetiškai modifikuotų organizmų tyrimo metodų.

Kokybinis GMO tyrimas Kiekybinis GMO tyrimas Šiuo metu atliekami GMO tyrimai sojos, kukurūzų ir rapsų produktuose (maistas ir pašarai), sėklos.

Importuotojai: UAB “Rapslita” UAB “Tikras kelias” UAB “Palink” UAB “Baltijos aliejus” “VP Market”.

2005 metais VMVT maisto produktų inspektoriai patikrino 206 gamybos įmones, kuriose maisto produktų gamybai naudojami GMO turintys maisto produktai, vykdomas jų atsekamumas ir ženklinimas. Iš jų 26 viešojo maitinimo ir konditerijos cechuose buvo nustatyti pažeidimai: Konditerijos cechuose picų padų, konditerinių gaminių gamyboje buvo naudojamas augalinis aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių, tačiau ženklinimo etiketėse nenurodyta, kad produkto gamybai naudojamas genetiškai modifikuotas sojų aliejus.

Genetiškai modifikuotų maisto produktų kontrolė. (2015 m. Gruodžio 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/genetiskai-modifikuotu-maisto-produktu-kontrole.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 01:17