Geros higienos praktikos pagrindai


Maisto technologijos konspektas.

Geros higienos praktikos pagrindai maisto sauga ir kokybė. Maisto sauga. Maisto higiena. Bendrieji kontrolės principai. Valstybinė maisto kontrolė. Geros gamybos praktika GGP , Geros higienos praktika GHP ir būtinosios programos. Patalpų ir teritorijų priežiūros programa , sudaryta iš 4 pagrindinių dalių. Žaliavų ir medžiagų priežiūros programa. Įrangos priežiūros programa. Personalo higienos priežiūros programa. Sanitarijos programa. Produkcijos sulaikymo ir paėmimo iš rinkos programa. Norminiai dokumentai. Europos Sąjungos. Lietuvos Respublikos. Svarbiausieji terminai ir apibrėžimai eil. nr. Terminas lietuvių. anglų. Rvastv sistema rvasvt sistema –. Rizikos veiksnys. Biologiniai rizikos veiksniai. Virusiniai rizikos veiksniai Hepatito A virusas , Norwalk šeimos virusai. Parazitiniai pirmuonys ir kirmėlės. Sudarant RVASVT programą , biologinių rizikos veiksnių atžvilgiu yra keliami 3 pagrindiniai tikslai. Cheminiai rizikos veiksniai. Natūralūs cheminiai junginiai II. Natūralios cheminės medžiagos. Kepurėtųjų grybų toksinai. Tikslingai naudojami pridedami chemikalai. Cheminių rizikos veiksnių valdymas. Valdymas prieš priėmimą II. Saugojimo ir apdorojimo sąlygų valdymas IV. Fiziniai rizikos veiksniai. Maisto grupės , kuriose dažniausiai buvo randami svetimkūniai Maisto grupė Skundų kiekis Dalis Maisto grupė Skundų kiekis. Pagrindinės fizinių rizikos veiksnių medžiagos ir jų šaltiniai. Medžiaga Potencialus sužeidimas. Maistą tvarkančių visuomeninio maitinimo įmonių darbuotojų higiena ir sveikata. Vadovo informavimas. Draudimai maisto tvarkymo vietose. Taip pat maisto tvarkymo vietoje neleidžiama laikyti asmeninių daiktų ir drabužių. . Draudžiama dirbti ne su darbo drabužiais.


Paprastai bendrieji GHP reikalavimai yra skirti šiems aspektams:

bendrosios maisto gamybos higienos ir saugos taisyklės, pvz:

1. Patalpų ir teritorijų priežiūros programa, sudaryta iš 4 pagrindinių dalių.

1.1. Teritorija. Ši programos dalis skiriama įmonės teritorijos zonoms, keliams, teritorijos bei kelių sausinimui, priežiūrai, priemonėms maisto apsaugai nuo užteršimo.

1.2. Pastatai. Ši programos dalis skiriama patalpų planavimui, grindims, sienoms, luboms, langams, durims, laiptams, apšvietimui, ventiliacijai, apsaugai nuo graužikų ir vabzdžių; procesų, patalpų ar vietų atskyrimui, ženklinimui, atliekų šalinimui, darbuotojų judėjimo priežiūrai.

1.3. Sanitarija. Ši programos dalis skiriama buitinėms patalpoms, tualetams, prausimosi įrangai.

1.4. Vanduo. Ši programos dalis skiriama vandens pakankamumui, slėgiui, valymui, reikiamai temperatūrai įvairioms procedūroms, techninio ir pakartotinio vandens naudojimui, vamzdynų ženklinimui, ledo ir garų gamybai.

2.1. Priėmimas. Ši programos dalis skiriama žaliavų, kitų sudėtinių dalių, pakavimo medžiagų ir chemikalų priėmimo procedūroms, tikrinimui, rūšiavimui, ženklinimui.

2.2. Laikymas. Ši programos dalis skiriama žaliavų, kitų sudėtinių dalių, grįžtamųjų atliekų, pakavimo medžiagų, chemikalų laikymo sąlygoms, temperatūrai, drėgmei, apsaugai nuo užteršimo, ženklinimui, išdavimo sąlygoms.

3.1. Įranga, jos įdiegimas. Ši programos dalis skiriama esamai įranga, jos išdėstymui, procesų atskyrimui, konteineriams, ženklinimui, maisto apsaugos nuo užteršimo priemonėms, kontaktuojančių su maistu paviršių saugos ir priežiūros reikalavimams.

3.2. Eksploatavimas. Ši programos dalis skiriama įrangos priežiūrai naudojamiems chemikalams, prietaisų rodmenų registravimui, tikrinimo ir techninės priežiūros dažnumui.

4.1. Higienos kontrolė gamyboje. Ši programos dalis skiriama personalo higienos reikalavimams ir jų laikymosi kontrolei.

4.3. Higienos mokymas. Ši programos dalis skiriama vadovų, RVASVT personalo ir darbuotojų higienos mokymo planams.

5.2. Graužikų ir vabzdžių kontrolė. Ši programos dalis skiriama jų pasirodymų fiksavimams, naikinimo būdams, priemonėms, režimams, efektyvumo tikrinimo rezultatams.

6.1. Paėmimo iš rinkos inicijavimas. Ši programos dalis skiriama instruktažui, kaip iš rinkos paimti nesaugią produkciją ir skubiai informuoti maisto saugos priežiūros institucijas apie poėmio priežastis, kaip identifikuoti produktus, kaip išsiaiškinti išsiųstų ir neišsiųstų produktų kiekius ir jų buvimo vietas.

6.2. Sulaikymas. Ši programos dalis skiriama produkcijos, kuri įtariama kaip galinti būti nesaugi, sulaikymui sandėlyje, kol bus atliekami tyrimai.

6.3. Perdirbimas. Ši programos dalis skiriama nesaugios produkcijos saugojimui, perdirbimui ar panaudojimui arba sunaikinimui.

Sisteminis dokumentų rinkinys, skirtas užtikrinti higienišką maisto tvarkymo aplinką, geros gamybos (GGP) bei geros higienos (GHP) praktikos taisyklių laikymąsi .

Praktinis vadovas, nustatantis bendrąsias taisykles žaliavų, pusgaminių bei produktų tvarkymui; gamybos ir tvarkymo procesams, įrangai, gamybos aplinkai ir kitų su maisto gamyba bei tvarkymu susijusioms sritims, kurių būtina laikytis, siekiant maksimaliai užtikrinti maisto saugą.

Rašytinis dokumentas, pagrįstas RVASVT principais ir nurodantis veiksmus, kurių turi būti laikomasi užtikrinant tam tikro proceso ar procedūros valdymą.

Rašytinis dokumentas, kuriame išdėstoma įmonės saugos politika, saugos sistemos struktūra, jos sudarymo, įdiegimo bei taikymo principai ir tvarka.

Maisto žaliavų ir jo gamybos bei tvarkymo procesų operacijų parametrų (sąlygų) valdymas ir siekis, kad užtikrintų nustatytus kriterijus.

Planingi stebėjimai ir/ar matavimai, siekiant įvertinti, ar SVT yra valdomas, ir tiksliai užrašyti duomenis, kurių galėtų prireikti saugiai gamybai patvirtinti.

Nuokrypis svarbiajame valdymo taške, dėl kurio gali susidaryti rizikos veiksnys arba padidėti iki nepriimtino dydžio.

Patikrinimo aspektas, pagal kurį RVASVT grupė atlieka periodinį dokumentuose įformintą RVASVT plano įvertinimą tam, kad prireikus galėtų jį modifikuoti .

Geros higienos praktikos pagrindai. (2016 m. Sausio 26 d.). http://www.mokslobaze.lt/geros-higienos-praktikos-pagrindai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 16:30