GMO ir GM maisto produktai


Maisto technologijos skaidrės. GMO ir GM maisto produktai. Nuolatinis ŽŪ tikslas. - gerinti kultūrinių augalų savybes. Transgeninių kultūrų užimamas plotas pasaulyje 1996-2003 m. (mln. ha). GMO pasėlių plotas. Gmo ir gmp, kas tai? Genetiškai modifikuoto maisto istorijos faktai. Transgeninių kultūrų užimamas plotas pasaulyje 1996-2003 m. mln. ha. Augalų ir gyvūnų savybių gerinimas. Pagrindinė molekulinės biologijos dogma. Genų inžinerija. Genetinė modifikacija įvyksta naudojant įvairius metodus. Genetiškai modifikuoto maisto istorijos faktai. Genetiškai modifikuotas maistas. Gryną chimoziną sūrių gamybai galima gauti panaudojant. genetiškai modifikuotas mieles. Gnetiškai Modifikuoti Organizmai. GMO naudojimas padeda užtikrinti. Gmo nauda. GMO galima žala. ??? Genetiškai modifikuotų organizmų nustatymas. GMO nustatymo būdai. PGR tyrimo principai. RL-PGR tyrimo principai.


Nuolatinis ŽŪ tikslas - gerinti kultūrinių augalų savybes:.

Derlingumą atsparumą ligoms, kenkėjams, insekticidams ir herbicidams maistingumą vitaminų ir mikroelementų kiekį prekinę išvaizdą kitas.

2000 metais bendras genetiškai modifikuotų kultūrų plotas pasaulyje buvo tik šiek tiek didesnis negu 44 mln. ha, daugiausiai JAV (68 %), po to Argentinoje (23 %). Europoje dėl politinių sprendimų tokių kultūrų plotas artimas nuliui.

Tradicinis kelias – dirbtinė atranka ieškomi ir atrenkami gamtiniai mutantai, turintys pageidaujamas savybes sukuriami atsitiktiniai mutantai ir iš jų atrenkami tinkami kryžminami skirtingas savybes turintys tos pačios ar skirtingų rūšių organizmai.

Šiuolaikinis kelias - genų inžinerija nustatoma, koks genas atsakingas už norimą pakeisti savybę genas keičiamas taip, kad jo valdomas baltymas įgytų reikiamas savybes genas, programuojantis norimą savybę, pernešamas iš vieno organizmo į kitą.

Organizmai, sukurti kryptingai keičiant jų paveldimąją medžiagą – DNR – genų inžinerijos metodais, vadinami genetiškai modifikuotais organizmais arba GMO.

Pagrindinis pirmosios GMO kultūrų kartos tikslas buvo pagerinti agronomines savybes ir sumažinti nuostolius bei gamybos sąnaudas, ypač: didinant atsparumą herbicidams, apsaugant nuo vabzdžių, gerinant atsparumą virusams, sausroms, druskoms ir temperatūros svyravimams.

Skiriamos dvi GM maisto produktų kategorijos; produktai kuriuose yra GMO produkai kurie pagaminti iš GMO, jų sydėtyje šių organizmų nėra rafinuotas aliejus pagamintas iš GM augalų įgyjusių atsparumą herbicidams, bet po ekstrakcijos pačiame aliejuje GM medžiagos nelieka.

GMO ir GM maisto produktai. (2015 m. Gegužės 18 d.). http://www.mokslobaze.lt/gmo-ir-gm-maisto-produktai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 12:25