Gmo


Maisto technologijos projektas. Žodynėlis. Įvadas. Genetiškai modifikuoti organizmai. GMO klasifikacija. Genetiškai modifikuotas maistas. Genetiškai modifikuotų produktų sąrašas. Genetiškai modifikuotų maisto produktų ženklinimas. gmo reglamentuojantys dokumentai. Genetiškai modifikuotų organizmų keliamas pavojus žmogaus sveikatai. Kaip išvengti genetiškai modifikuoto maisto. Gmo poveikis gamtai. Grėsme bioįvairovei. Genetinė tarša gali sužlugdyti ekologinius ūkius. Literatūra.


Biotechnologija ir genų inžinerija taikoma daugelyje sričių: miškininkystėje, energetikos, aplinkosaugos, sveikatos apsaugos ir kitose srityse, plačiai GMO naudojami ir žemės ūkyje . GMO ir biotechnologijų taikymas maisto produktų gamybai ir auginant augalus yra dažnas visuomenės ir politikų diskusijų objektas. Kylantis visuomenės nerimas paskatino atkreipti dėmesį į pavojų žmonių sveikatai bei aplinkai. Genetiškai modifikuotų organizmų naudojimas iškelia pasaulyje daug naujų bioetikos problemų. Genų inžinerija – tai viena iš biotechnologijos sričių, kurios taikymas žemės ūkyje bei maisto pramonėje šiandien jau nieko nestebina.

Genetiškai modifikuoti produktai (GMP) ir maisto priedai – naujų biotechnologijų kūriniai, kuriuos galima įvardinti modernios visuomenės technologinės plėtros simboliais, pasižyminčiais prieštaringa prigimtimi. Šiuolaikiniame pasaulyje daugelis grėsmių ir rizikų, su kuriomis susiduriame, yra technologinės rizikos atvejai. Šiuolaikinės biotechnologijos taikymas maisto gamybai teikia naujų galimybių ir iššūkių žmogaus bei gyvūnų sveikatai.

Gmo. (2014 m. Birželio 16 d.). http://www.mokslobaze.lt/gmo.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 06:17