Grietinės juslinis įvertinimas, juslinio profilio sudarymas


Maisto technologijos namų darbas.

Grietinės juslinis įvertinimas , juslinio profilio sudarymas Maisto saugos ir kokybės savarankiškas darbas. Grietinės juslinių savybių analizė. Grietinės „ Žalioji karvutė “ juslinis vertinimas. Rodiklio pavadinimas. Skonis ir aromatas. Liekamasis skonis. SAULĖS PIENO grietinės juslinis vertinimas. Grietinės skonio ir aromato , tekstūros profiliai. Grietinės „ Žaloji karvutė “ ir „ Saulės pienas “ skonio ir aromato juslinis profilis. Grietinės „ Žaloji karvutė “ ir „ Saulės pienas “ konsistencijos juslinis profilis.


Spalva ir išvaizda (forma, blizgumas, skaidrumas)

Juslinės maisto gaminių savybės nustatomos jutimo organais: išvaizda – apžiūrint, kvapas – uostant, skonis ir tekstūra – ragaujant burnoje, tekstūra – liečiant pirštais ir kita įranga.

Gaminio kvapas – vienas svarbiausių maisto kokybįs rodiklių. Kvapas suteikia informaciją apie gaminio šviežumą, sužadina apetitą arba, atvirkščiai, net silpnas gedimo kvapas gali įspėti apie nekokybišką gaminį. Ši juslinė savybė pajuntama nosimi uostant lakiąsias medžiagas.

Skonio pojūtis glaudžiai siejasi su kvapų suvokimu, kadangi burnos ertmė siejasi su nosies ertme. Skonio pojūčius galima įvertinti kokybiškai ir kiekybiškai. Aromatas – malonus, natūralus kvapas, būdingas gaminio sudėtyje esančioms žaliavoms.

Tekstūra – tai visos produkto machaninės, geometrinės ir paviršiaus savybės, pajuntamos mechaniniais, lytėjimo ir, jeigu įmanoma, regos ir klausos receptoriais. Konsistencija – nuo produkto tekstūros priklausančios takumo savybės, nustatomos dirginant machaninius ir lytėjimo receptorius, ypač esančius burnos srityje. Nemažai mokslininkų siūlo tekstūros terminą vartoti pusiau kietų ir kietų madžiagų struktūrinėms mechaninėms savybėms, o konsistencijos terminą – neniutoninių ir heterogeninių skysčių savybėms apibūdinti.

Liekamasis skonis – tai skonis, kuris atsiranda po ragavimo, išsilaiko ir skiriasi nuo pradinio skonio.

Grietinės juslinis įvertinimas, juslinio profilio sudarymas. (2016 m. Gegužės 13 d.). http://www.mokslobaze.lt/grietines-juslinis-ivertinimas-juslinio-profilio-sudarymas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 12:45