Gyvybės chemija


Riebalai chemija. Gyvuju organizmu polimerai. Chemija riebalai. Polimerai tai. Riebalai referatas. Kas yra riebalai chemija. Chemija cukrus. Sukraus sudedamosios dalys chemijoje. Chemijos referatai anglevandelinis 10 kl. Polimerai lipidai.

Chemijos referatas. Gyvybės chemija. Izomerai ir polimerai. Cukrūs ir riebalai. Aminorūgštys. Iš 92 paplitusių Žemėje cheminių elementų tik pusė tuzino (gal šiek tiek daugiau) yra gyvosios materijos pagrindas. Gyvybės įvairovę labiausiai lemia vieno cheminio elemento – anglies – unikalios savybės. Jas galima madifikuoti, pridėjus kitų gyvybės elementų (bioelementų) – vandenilio, deguonies, azoto, fosforo ir sieros. Taip ir susidaro milžiniškas kiekis cheminių medžiagų, randamų gyvajame pasaulyje. Apskritai, visos maisto medžiagos turi cukraus arba polisacharidų. Beveik visada maisto medžiagose yra lipidų, susidedančių tik iš anglies, vandenilio ir deguonies. Lipidai – aliejų, riebalų ir parafinų, turinčių panašią sandarą, bendras pavadinimas. Paprastuose lipiduose yra toks pat anglies-deguonies-anglies ryšys, kuris yra ir disachariduose: jis jungia trijų riebiųjų rūgščių ir glicerino liekanas. Susidarę trigliceridas kambario temperatūroje gali būti skystas (aliejus) arba kietas (riebalai). Tai prikaluso nuo riebiųjų rūgščių sandaros. Visų rūšių mėsa turi ir riebalų.


Iš 92 paplitusių žemėje cheminių elementų tik pusė tuzino (gal šiek tiek daugiau) yra gyvosios materijos pagrindas. Taip ir sudaugelis gamtoje paplitusių anglies junginių turi tik jiems būdingų savybių. Vienas atomas gali prisijungti keturias skirtingas atomų grupes. Tos grupės gali būti išsidėstę erdvėje nevienodai, dėl to susidaro skirtingos molekulės, kurios skiriasi viena nuo kitos kaip pirštinių pora. Jos vadinamos optiniais izomerais. Gamtoje dažniausiai būna paplitę vienos formos molekulės.

Pagrindinė gyvųjų organizmų medžiaga yra polimerai. Tai gigantiškos molekulės, kuriose yra tūkstančiai ar net milijonai susijungusių atomų. Angliavandeniliai, baltymai ir nukleino rūgštys – tai polimerai. Polimerus dažniausiai sudaro susijungę mažos monosacharidrinės grandys, o ne atskiri atomai.

Angliavandenilius, pavyzdžiui, sudaro mažos molekulės, vadinamos monosacharidais. Cukrus, kurį mes valgome, nėra vienas paprasčiausių angliavandenių – jį sudaro monosacharidų likučiai, Jis yra disacharidas. Cukrus – daugelio maisto produktų sudedamoji dalis.

Kaip ir visi angliavandeniliai, monosacharidai yra sudaryti iš anglies, vandenilio ir deguonies. Šie elementai susijungę taip, kad decukrūs ne tik teikia energiją gyviesiems organizmams, bet ir sudaro daugelį polimerinių medžiagų, pavyzdžiui, krakmolą ir celiuliozę. Krakmolas yra pagrindinis bulvių, ryžių ir duonos angliavandenilis. Žmogaus organizmas nesuvirškina celiuliozės, tačiau šį polimerą galima chemiškai sudaryti – susidaro gliukozės, kuri yra monosacharidas, molekulės. Runkelių ir cukrašvendrių cukrus yra sacharozė.

  • Chemija Referatai
  • 2010 m.
  • 2 puslapiai (609 žodžiai)
  • Chemijos referatai
  • Microsoft Word 6 KB
  • Gyvybės chemija
    8 - 1 balsai (-ų)
Gyvybės chemija. (2010 m. Kovo 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/gyvybes-chemija.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 10:36