Hialurono rūgštis


Kosmetologijos rašinys. Hialurono rūgštis.


Hialurono rūgštis (hialuronatas, HR) pagal cheminę sudėtį yra rūgštus polisacharidas. Pirminė HR struktūra labai paprasta – tai viena nešakota grandinė, sudaryta iš dviejų cukrų: gliukurono rūgšties (GlcUA) ir N-acetilgliukozamino (GlcNAc), kurie jungiasi vienas su kitu. Cukraus kiekis HR molekulėje gali būti įvairus: nuo dešimčių iki kelių tūkstančių. Skirtingas molekulių dydis atlieka skirtingas funkcijas organizme. HR skirstoma į didelės molekulinės masės HR (dydis – daugiau kaip 500 k Mr), mažos molekulinės masės HR (dydis – 20–100 k Mr) ir oligosacharidus (dydis – 0,4–10 k Mr). HR molekulė labai hidrofilinė ir gali su vandens molekulėmis jungtis tūkstančius kartų daugiau nei jos pačios masė. Be to, atsiranda „kempinėlės efektas“, tai reiškia, kad HR sulaiko vandenį, net jei supanti aplinka labai sausa.

Hialurono rūgštis. (2014 m. Gruodžio 04 d.). http://www.mokslobaze.lt/hialurono-rugstis.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 07 d. 14:37