Hidroksi rūgštis


Maisto technologijos referatas.

Įvadas. Hidroksirūgštys. Monohidroksirūgštys. Nomenklatūra. Izomerija. Sintezės būdai. Fizikinės savybės. Cheminės savybės. Hidroksigrupės reakcijos. Karboksigrupės reakcijos. Hidroksi- ir karboksigrupės reakcijos. Reikšmė maisto pramonėje. Pieno rūgštis. Vyno rūgštis. Citrinų rūgštis. Reikšmė kosmetikos pramonėje. Salicilo rūgštis. Alfa hidroksi rūgštis. Para-hidroksibenzenkarboksirūgšties dariniai. Citrinų rūgštis. Išvados. Šaltiniai.


Mano darbo tikslas – išsamiai susipažinti su hidroksirūgštimis, apibūdinti šių rugščių reikšmė maisto ir kosmetikos pramonėje. Manau, kad ši tema yra labai aktuali šiais laikais renkantis kosmetiką ir maistą, nes yra labai daug pasirinkimo ir kartais nežinome kas slypi už etiketės. Tikiuosi, kad šis mano darbas suteiks man daugiau žinių apie maistą kurį valgome, bei kosmetiką.

Tai tokie karboksirūgščių dariniai, kurių alifatiniame radikale prie bet kurio anglies atomo vienas ar keli vandenilio atomai pakeisti hidroksigrupe.

Galima teigti, kad hidroksirūgštys - organiniai junginiai, turintys savo sudėtyje hidroksi- ir

Daugelis monohidroksirūgščių turi trivialius pavadinimus. Pagal IUPAC nomenklatūrą monohidroksirūštys vadinamos kaip ir sočios karboksirūgštys, tik priekyje skaitmeniu nurodoma hidroksigrupės padėtis grandinėje. Trivialiuose pavadinimuose hidroksigrupės padėtis žymima graikiškomis raidėmis, pvz.,

Struktūrinė izomerija pasireiškia anglies atomų grandinės izomerija (1), bei hidroksigrupės padėties izomerija(2). Daugelis hidroksirūgščių turi asimetrinį anglies atomą, todėl tokioms rūgštimis būdinga ir optinė izomerija. Pvz.:

β – hidroksirūgštys gaunamos reaguojant nesočioms rūgštimis su vandeniu. Vanduo prie nesočios rūgšties dvigubojo ryšio jungiasi priešingai Markovnikovo taisyklei, nes karboksigrupė pasižymi neigiamu indukcijos efektu (prisitraukia elektronus), pvz:

Pirmieji hidroksirūgščių homologinės eilės nariai yra klampūs skysčiai, gerai tirpsta vandenyje. Aukštesniosios hidroksirūgštys yra kristalinės medžiagos. Apskritai hidroksirūgštys tirpsta vandenyje lengviau, o eteryje sunkiau, negu paprastos karboksirūgštys. Jų hidroksi grupė, esanti α padėtyje, skatina karboksigrupės vandenilio disociaciją, todėl monohidroksirūgštys yra stipresnės, negu paprastos karboksirūgštys.

Monokarboksi ir monohidroksi rūgštys yra COOH ir OH grupės, todėl šios rūgštys gali reaguoti ir kaip rūgštys ir kaip alkoholiai.

Hidroksirūgščių karboksigrupė reaguoja su metalais, baziniais oksidais bei bazėmis ir sudaro druskas, o su alkoholiais ir fenoliais – esterius.

Hidroksi rūgštis. (2016 m. Vasario 21 d.). http://www.mokslobaze.lt/hidroksi-rugstis.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 02:22