Indikatoriniai mikroorganizmai


Medicinos skaidrės. Indikatoriniai mikroorganizmai. Išskirti patogeninius mikroorganizmus iš oro. Reikalavimai indikatoriniams mikroorganizmamas. Turi būti pastoviai asocijuoti su galimais patogeniniais mikroorganizmais panašūs kilme ir savybėmis. Koliforminiai mikroorganizmai Šeima – Enterobacteriaceae kaip indikatoriniai mikroorganizmai naudojami nuo 1950 m. Termotolerantiški koliforminiai mikroorganizmai (fekaliniai. Escherichia coli Šaltinis – žmogaus (E. Kiti koliforminiai mikroorganizmai Šaltinis dirvožemis. Bendrasis mikroorganizmų skaičius (BMS) Bendros maisto produkto ar aplinkos (vandens. Fekaliniai streptokokai (Enterokokai) Atstovas – Streptococcus faecalis. Aerobinės sporinės sulfitus redukuojančios bakterijos Atstovas – Clostridium perfringens. Bakteriofagai Dauginasi tik bakterijose. Proteus gentis Šaltinis – gyvūnų žarnynas (galvijų. Hemoliziniai streptokokai Tai patalpų oro sanitarinės būklės indikatoriniai mikroorganizmai. Plazmą koaguliuojantys stafilokokai Tai patalpų oro sanitarinės būklės indikatoriniai mikroorganizmai. Pseudomonas gentis Atstovas – Pseudomonas aeruginosa. Listeria gentis Listerijų genties nustatymas leidžia daryti išvadas apie Listeria monocitogenes buvimą produkte. Mielės ir mikromicetai Maisto produktų kokybės indikatoriai.


Išskirti patogeninius mikroorganizmus iš oro, vandens, žaliavų ar maisto produktų yra sunku, nes: gamtoje jų mažiau nei saprotrofinių, aplinkoje jie nustatomi tik per epidemijas; Siekiant įrodyti, ar aplinka užteršta patogeniniais mikroorganizmais, nustatomi ne patys patogeniniai, o indikatoriniai mikroorganizmai; Indikatoriniai mikroorganizmai gyvena toje pačioje terpėje, kaip ir patogeniniai, tik jų randama daug didesniais kiekiais: žmogaus ir gyvūnų organizme (storojoje žarnoje ir viršutinėje kvėpavimo takų dalyje), sąlygiškai dideli jų kiekiai nekelia tiesioginio pavojaus vartotojų sveikatai, aptikus indikatorinių mikroorganizmų, galima daryti prielaidą, kad yra ir patogeninių, leidžia spręsti apie dezinfekcijos kokybę.

Termotolerantiški koliforminiai mikroorganizmai (fekaliniai koliformai) Atstovai: Escherichia gentis ir kai kurios Klebsiella ir Enterobacter genčių rūšys; Fermentuoja laktozę 44,5±0,2oC t-je inkubuojant 48 val. Ne visos rūšys yra žarninės kilmės, todėl menkina šios grupės bakterijų, kaip fekalinio užterštumo rodiklio, vertę.

Kiti koliforminiai mikroorganizmai Šaltinis: dirvožemis, vanduo, augalai: vandenyje išlieka ilgiau nei E. coli ir gali daugintis.; Maisto srityje naudojami kaip higienos indikatoriai, taip pat gali atspindėti maisto užteršimo po pagaminimo laipsnį bei mikrobinę taršą laikymo metu.

Bendrasis mikroorganizmų skaičius (BMS) Bendros maisto produkto ar aplinkos (vandens, dirvos, oro) mikrobiologinės būklės indikatorius; Kultivavimas 72 val., 30oC t-je leidžia aptikti daugiau mikroorganizmų nei auginant ant selektyvių terpių; Metodas ypač tinkamas vertinti mėsos produkciją, tačiau nenurodo galimo užteršimo patogeniniais mikroorganizmais; ES pagal BMS vertinamos skerdimo ir skerdenų apdorojimo operacijų higieninės sąlygos.

  • Medicina Skaidrės
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 17 puslapių (920 žodžių)
  • Medicinos skaidrės
  • MS PowerPoint 17 KB
  • Indikatoriniai mikroorganizmai
    10 - 7 balsai (-ų)
Indikatoriniai mikroorganizmai. (2015 m. Gegužės 18 d.). http://www.mokslobaze.lt/indikatoriniai-mikroorganizmai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 18:16