Išrūgos


Chemijos referatas. Įvadas. Išrūgos. Maistinės medžiagos. Išrūgų gamyba. Skatina insulino išsiskyrimą. Pagrindinis išrūgų apdorojimas. Išrūgos, gerieji išrūgų baltymai. Gaunami iš pieno. Išrūgos adorojamos. Baltymus reikia maišyti. Baltymų išskyrimo procesas. Išrūgų ir išrūgų filtrato jusliniai rodikliai. Natūralių išrūgų gėrimų jusliniai rodikliai. Išrūgų ir išrūgų filtrate fizikiniai ir cheminiai rodikliai. Išvados. Literarūra.


Natūralių išrūgų gėrimų gamybai naudojamos skaidrios išrūgos, kurios maišomos su koncentruotomis vaisių ar daržovių sultimis, cukrumi, gliukozės ar fruktozės sirupu, pektinu, citrinos rūgšstimi ir papildomosvitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, kvapiosiomis medžiagomis ir kitais receptūrose numatytais priedais. Natūralių išrūgų gėrimų gamybai naudojamos liesos varškės gamybos išrūgos.Jos pašildomos iki 95° C temperatūros, išlaikomos šioje temperatūroj 30min, ir paskui per 20 min. Nusodinami išrūgų baltymai. Skaidrios išrūgos filtruojamos, maišomos su receptūroje numatytais priedais ir citrinos rūgštimi reguliuojamas mišinio aktyvusis rūgštingumas (pH 3,8 ÷3,9).Mišinys homogenizuojamas 9÷10 MPa slėgyje, pasterizuojamas 92± 2° C temperatūroje ir išlaikomas 15÷ 20s, atšaldomas ir fasuojamas.

Pagal žaliavas ir naudojamus priedus Lietuvoje gaminami įvairūs išrūgų gėrimai.

Vienalytis žalsvas skystis, be šalutinių priemaišų.Gali būti baltymų nuosėdų.Išrūgos, gaunamos iš dallies pašalinus baltymus ultrafiltravimo būdu (filtratas) –vienalytis skaidrus žalsvas skystis. Galima silpna opalescencija.

Būdingas išrūgoms; išrūgų, gautų gaminant gaminant kazeiną ir varškę, - rūgštokos, sūdytų sūrių gamybos išrūgų – nuo sūroko iki sūraus, be šalutinio prieskonio ir kvapo

Vienalytės skystis.Gali būti natūraliai drumstas, su visame tūryje pakilusiomis dalelėmis.Laikymometu skystis gali nežymiai išsisluoksniuoti.

  • Chemija Referatai
  • 2015 m.
  • 14 puslapių (3668 žodžiai)
  • Chemijos referatai
  • Microsoft Word 127 KB
  • Išrūgos
    10 - 7 balsai (-ų)
Išrūgos. (2015 m. Balandžio 16 d.). http://www.mokslobaze.lt/isrugos.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 17:40