Išteklių ribotumas, pasirinkimo problemba, gamybos galimybių kreivė


Gamybos galimybiu kreive savoka. Gamybos galimybiu kreive tai. Išteklių ribotumo vertinimas įmonėje. Mikroekonomika+išteklių ribotumas. Ištekliu ribotumas referatas. Istekliu ribotumo ir pasirinkimo problema. Mikro ekonomika gamybos galimybiu kreive. Istekliu ribotumas ir pasirinkimas problema. Mikroekonomikos uzdaviniu sprendimas su atsakymais. Ribotumas ir pasirinkimas.

Ekonomikos skaidrės. Įvadas: mikroekonomika, tikslas, išteklių ribotumas, pasirinkomo problema, gamybos galimybių kreivė, išvados, naudota literatūra. Mikroekonomika – ekonomikos teorijos dalis, nagrinėjanti atskirų ūkio šakų ir rinkų funkcionavimą bei individualių ūkio subjektų (gamintojų ir vartotojų) elgseną rinkos ūkio sąlygomis. Ji tyrinėja išteklių ir pajamų paskirstymo problemas. Tikslas – supažindinti su išteklių ribotumu, pasirinkimo problemomis bei gamybos galimybių kreive. Ištekliais vadiname tai, kas potencialiai gali dalyvauti prekių ir paslaugų kūrimo procese. Dauguma išteklių, naudojamų gėrybių gamybai, yra santykinai arba absoliučiai riboti. Ištekliai yra laikomi ribotais, jeigu jų yra mažiau, negu kad reikia tam, kad patenkintume poreikius.


Išteklių ribotumas, pasirinkimo problemba, gamybos galimybių kreivė.

Kad būtų aiškiau riboti ištekliai yra tie, kurie neatsinaujina, bet turi substitutus. Pvz : nafta. Ji yra gaunama iš žemės, naudojama vaistuose, kosmetikoje, nafta-tai kuras. Seniau atrodė, kad ji nepakeičiama gamybos sudedamoji dalis, tačiau kai buvo suprasta, kad nafta neatsinaujinantis gamtos išteklis, žmonės pradėjo jai kurti substitutus, pvz: gamtines dujas kaip kurą, šiluminę energiją, kosmetikoje, vaistuose-chemiją, kurią išranda žmonės; gėlas vanduo. Kad gautų švarų vandenį, žmonės jį filtruoja.

Pvz: Dvi kavinės (x;y) dirbančios vasaros sezono metu. X orientuojasi į žmones mėgstančius daug, pigiai, skaniai pavalgyti. Maistas gaminamas dideliais kiekiais, kurį klientai suvartoja. Būna taip, kad paklausa viršija pasiūlą. Todėl mažiausiomis sąnaudomis gaunama didžiausia nauda. O subjektas y atvirkščiai- maistą gamina mažais kiekiais, darbo jėgos sunaudojama daugiau todėl viskas kainuoja brangiau. Sezono metu kavinė x patenkina abiejų pusių poreikius geriau negu kavinė y, nes vartotojai visuomet ieškojo ir ieškos kur pigu, skanu ir daug. Lankysis ten, kur kaina yra mažesnė negu vertas produktas ir kur įmanoma sutaupyti.

Darydamos šį darbą mes daugiau sužinojome apie išteklius, pasirinkimo problemas ir gamybos galimybes. Ekonomikoj visada stengiamasi su turimais ribotais ištekliais pasiekti maksimalų rezultatą. Kaip visuomet susidūrėme su keliais sunkumais, kuriuos įveikėme bendromis pastangomis.

  • Ekonomika Skaidrės
  • 2011 m.
  • 15 puslapių (671 žodis)
  • Ekonomikos skaidrės
  • MS PowerPoint 221 KB
  • Išteklių ribotumas, pasirinkimo problemba, gamybos galimybių kreivė
    8 - 3 balsai (-ų)
Išteklių ribotumas, pasirinkimo problemba, gamybos galimybių kreivė. (2011 m. Spalio 19 d.). http://www.mokslobaze.lt/istekliu-ribotumas-pasirinkimo-problemba-gamybos-galimybiu-kreive.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 06:22