Jautienos ir jos produktų maistinė vertė


Maisto technologijos skaidrės. Jautenos ir jos produktų maistinė vertė, asortimentas, rinkos pasiūlos vertinimas. Turinis. Įvadas. Rūšys. Jautienos cheminė sudėtis. Įmitimo kategorijos nustatimai. Jautienos skerdenos supjaustymo shema. Jautienos sudalijama į grupes. Ženklinimo spaudai. Jautienos terminė būklė. Išvados. Informacijos šaltiniai.


Įvadas Rūšis Jautienos cheminė sudietis Įmitimo kategorijos nustatimai Jautienos skerdienos supjaustimo shema Jautienos sudalijama į grupes Ženklinimo spaudai Jautienos terminė būklė Išvadas Informacijos šaltiniai.

Kilmę. Naminių mesa - veršiena, jautiena, kiauliena, triušiena, nutrija. Laukinių mesa – briediena, šierniena, stirniena. Paukštiena - vištiena, putpeliena, kalakutiena, strutiena, antiena, žąsiena. Mano temą – jautiena. Jautienos cheminė sudėtis Į iautienos įeina visų ją sudarančių audinių cheminės medžiagos. Priklauso nuo gyvulio rūšies, amžiaus, įmitimą, veislės, šėrimo lygio, skerdenos anatominės vietos. Jautiena, turi baltymų, nepakeičiamų polinesočiųjų riebalų rūgšių ir B grupės vitaminų, minėralinių medžiagų, fosfatidų ir cholesterolio ir mikroelementų.

Galvijų skerdienoje ant 100g: Vandenį 58,6-75,8%, baltimų 75-85%, riebalų 2,0-23,0%, neorgan.medžiagos 0,9-1,2%, kaloringumas 105-285/440-1195% Švelnesnė-jaunų gyvulių mėsa. Didėjant amžiui, sumažėja baltymų kiekis. Kokybiškiausia, mėsa-sultinga, švelni, kurioje tarp raumeninių skaidulų yra tolygiai riebalinis audinys.

Į amžių ir lytį skirstomi į 8 grupes: Pieniniai veršeliai 14-30 d.-rausvo atspalvio Veršeliai 31d.-6 mėn.-rausva spalva Jautukai 6-36 mėn.-raudona spalva Buliukai 6-24 mėn.-raudona spalva Telyčios 6-24 mėn.-raudona spalva Pirmaveršės iki 36 mėn.-raudona spalva Karvės nuo 3 m.

Jautienos ir jos produktų maistinė vertė. (2014 m. Spalio 08 d.). http://www.mokslobaze.lt/jautienos-ir-jos-produktu-maistine-verte.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 07 d. 18:41