Jogurto sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė


Maisto technologijos skaidrės.

Jogurto sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė. Kas yra Jogurtas? Jogurtas – rauginto. Baltymai jogurte. Baltymai yra stambiamolekuliniai organiniai junginiai. Riebalai jogurte. Riebalai yra įvairios cheminės struktūros vandenyje netirpstantys organiniai junginiai. Angliavandeniai jogurte. Angliavandeniai ( dar vadinami sacharidais), yra organiniai junginiai. Kaip ir žinome angliavandeniai tam tinkamoje temperatūroje rūgsta. Mineralinės medžiagos Jogurte. Jogurte yra daug mineralinių medžiagų. Vitaminai jogurte. Jogurto sudėtyje yra. Fizikiniai ir cheminiai rodikliai. Viena iš organinių. Dauguma jogurto gamintojų jogurto gamybai naudoja sausųjų medžiagų. Jogurte dažnai naudojami natūralūs dažikliai. Moksliniai tyrimai. Jogurte esančios bakterijos padeda skaidyti maito medžiagas.


Baltymai yra stambiamolekuliniai organiniai junginiai, sudaryti is α – aminorūgščių. Baltymų, kurių pats organizmas negali pagaminti ir turi gauti iš maisto. Tokios aminorūgštys vadinami – Nepakeičiamomis. Baltymai yra amfoteriški, jie gali reaguoti kaip silpni šarmai ie kaip silpnos rūgštys. Baltymams būdinga denatūracija.

Angliavandeniai ( dar vadinami sacharidais), yra organiniai junginiai, turintys aldehido arba ketono grupę ir hidroksilo grupes. Angliavandenių jogurte, palyginus su kitomis medžiagomis, yra daugiausia. Svarbiausias pieno ir jogurto angliavandenis - laktozė (pieno cukrus), monosacharidų (gliukozės, galaktozės, tagatozės ir kitų jų darinių) yra žymiai mažiau, o oligosacharidų piene aptinkama tik pėdsakų. Pats svarbiausias angliavandenis jogurto gamyboje – laktozė (pieno cukrus). Tai disacharidas, susidedantis iš β - D - galaktopiranozės ir α - D – gliukopiranozės.

Kaip ir žinome angliavandeniai tam tinkamoje temperatūroje rūgsta. Rūgimų yra daug kaip acto, propiono, sviesto ir kt. Tačiau jogurtui būdingas pienarūgštis raugas.

Jogurto sudėtyje yra daug vitaminų: A, C, B1, B2, B12, PP ir kt. Jogurte nemažai yra vitaminų B, net ir daugiausia nei kitų vitaminų. Taigi B grupės vitaminai yra svarbiausi jogurte. Nes tik vartodami jį mes gauname daug B grupės vitaminų.

Jogurto sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė. (2016 m. Kovo 31 d.). http://www.mokslobaze.lt/jogurto-sudeties-savybiu-kitimo-ir-vertes-analize.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 13:57