Jūros gėrybės ir jų patiekalai


Kulinarijos savarankiškas darbas. Jūros gėrybės ir jų patiekalai.


Jūros gėrybių tema yra labai plati ir įdomi. Į šią temą įeina: krevetės, austrės, moliuskai, omarai, kalmarai, jūros kopūstai, krabai ir taip toliau. Būtų net neįmanoma aprašyti šių visų gėrybių, todėl aš aprašiau krevetes ir austres.

Krevetės yra vienas iš populiariausių vėžiagyvių pasaulyje. Jos plačiai paplitusios viso pasaulio jūrose, o kai kurios net prisitaikiusios gyventi gėlame vandenyje. Daugelyje šalių jų šviežių galima gauti ištisus metus. Šios naudojamos apetitui sužadinti valgio pradžioje, salotoms, sriuboms ir, aišku, kaip pagrindinis patiekalų produktas.

Pats žodis „krevetė“ kilo iš angliško žodžio „shrimpe“, kuris reiškia nykštuką, neužaugą. Krevetės pirmiausia paplito Kinijoje, o į Europą jas atvežė Markas Polas XII amžiuje, apsilankęs Azijoje. Tačiau jų specialiai niekas neaugino ir nerink iki pat XVII amžiaus, ir tik po Pirmojo pasaulinio karo prasidėjo „krevečių karštligė‘, jų buvo daug daugiau suvartojama.

Jūros gėrybės ir jų patiekalai. (2014 m. Lapkričio 11 d.). http://www.mokslobaze.lt/juros-gerybes-ir-ju-patiekalai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 07 d. 10:42