Juslinės savybės egzamino atsakymai


Sveikatos Špera. Maisto produktų juslinės savybės ir jų įvertinimas žmogaus juslės organais. Maisto produktų emocinis vertingumas. Tyrimas imones laboratorijoje Privalumai. Ju susiburimo vietose Privalumai. Tyrimas ju namuose Privalumai. Produkto išvaizda ir matymo pojūčiai. Produkto skonis ir skonio pojūčiai. Produkto kvapas ir uoslės pojūčiai. Produkto tekstūra bei konsistencija ir lietimo pojūčiai. Fiziologiniai ir psichologiniai veiksniai , turintys įtakos jusliniam vertinimui. Juslinių rodiklių tarpusavio sąveika. Sinestezija , sensibilizacija , adaptacija. Gaminio spalvos , skonio ir kvapo asociacijos. Klaidų juslinėje analizėje galimos priežastys. Reikalavimai juslinės analizės laboratorijai įrengti. Degustatoriaus darbo vietos įrengimas. Produkto paruošimas ir pateikimas juslinei analizei. Degustavimo sąlygos. Juslinės aprašomosios analizės metodai metodų rūšys , taikymas , pravedimo metodika. Juslinių savybių skirtumo metodai. Produkto skonio , aromato ir tekstūros profilio sudarymas. Degustatorių paieška , atrinkimas ir mokymas. Juslinių ekspertų atrinkimas ir mokymas.


1. Jutimo organais nustatomos juslines maisto gaminiu savybes: isvaizda- apziurint, kvapas- uostant, skonis ir tekstura- tagaujant burnoje, garsas kylantis kramtant, tekstura- lieciant pirstais ir kita iranga. Isvaizda- vertinamas su regos organais- bendras matymo pojutis, kuri sukelia gaminys; t.y. visi matomi medziagos ar produkto bruozai (pvz: pakuote, forma, skaidrumas irk t.). Kvapas- jusline savybe, pajuntama nosimi uostant lakiasias medziagas ir suzadinus uosles receptorius. Kvapo pojucius galima ivetinti kokybiskai ir kiekibiskai. Uosles terminai: aromatas, puokste. Skonis- suvokiami tam tikromis tirpiosiomis medziagomis dirginant skonio receptorius issidesciusius liezuvyje, o taip pat burnos, gomurio, rykles, gerklu gleivineje. Skonio pojucius galima ivertinti kokybiskai ir kiekybiskai. Tekstura ir konsistencija- pajuntamas lieciant produkta. Tekstura- tai visos produkto mechanines, geometrines ir pavirsiaus savybes, pajuntamos mechaniniais, lytejimo ir jei imanoma regos ir klausos receptoriais. 2.Maisto produktų emocinis vertingumas- vertinime dalyvauja nuo 100 iki 300 zmoniu. Vartotoju apklausos vieta turi svarbia reiksme juslines analizes rezultatu tikslumui. Dazniausiai vartotojai linke geriau ivertinti gamini kai jis analizuojamas su gamini gaminancia imone susijusioje vietoje nei tirdami ta paty gamini namuose ar neutralioje vietoje. Tyrimas imones laboratorijoje (Privalumai): gaminio paruosimas ir pateikimas jusliniam tyrimui yra kontroliuojami; imones darbuotojai dalyvaujantys tyrime gali greiciau susikaupti ir istirti daugiau meginiu, todel tokia apklausa pigesne; Trukumai: analizei pateikiamas ribotas gaminio kiekis.

  • Sveikata Šperos
  • 2015 m.
  • 2 puslapiai (1668 žodžiai)
  • Sveikatos šperos
  • Microsoft Word 18 KB
  • Juslinės savybės egzamino atsakymai
    10 - 8 balsai (-ų)
Juslinės savybės egzamino atsakymai. (2015 m. Kovo 26 d.). http://www.mokslobaze.lt/juslines-savybes-egzamino-atsakymai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 16:57