Kaip gaminamas fermentinis sūris ir jogurtai


Kulinarijos skaidrės. Kaip gaminamas fermentinis sūris ir jogurtai. Kas yra sūris? Mozzarella. Camembert (Kamambero) sūris. Brie (Brie de Meaux). Rokforo pelėsinis sūris. Parmezanas. Sūrį apibūdinantys kriterijai. Fermentinių sūrių gamyba gamyklose. Fermentinių sūrių gamyba namuose. Kas yra jogurtas? Jogurto gamyba gamyklose. Jogurto gamyba namuose. Apibendrinimas. Šaltiniai.


Brandinimo trukmė;  Struktūra; Gamybos būdas;  Riebumas; Pieno rūšis.

Pienas pasterizuojamas, jog būtų sunaikinamos bakterijos. Dedamas šliužų fermentas, kuris padeda antroje tirštėjimo pakopoje, turi didelę įtaką sūrio brendimui. Jis užkerta kelią nepageidaujamų bakterijų poveikiui.

Pienas pasterizuojamas, tiesiog pakaitinant jį iki 72 °C temperatūros, o paskui staigiai atšaldant. Brandinamas, išlaikant jį 10 °C temperatūroje 8–14 valandų. Prieš dedant fermentus į pieną reikia įdėti Ca druskų, o kad vėliau brendimo metu sūriams nepakenktų žalingos bakterijos ir jų neišpūstų, įmaišyti nitratų.

Po sūdymo sūriai brandinami. Pirmomis dienomis sūrį brandiname aukštesnėje (16–18 °C) temperatūroje. Vėliau temperatūra mažinama iki 12–14 °C.

1 l pieno pakaitinamas iki 95 oC temperatūros ir išlaikomas toje temperatūroje apie 5 minutes. Pienas atvėsinamas iki 45 oC temp.

  • Kulinarija Skaidrės
  • 2014 m.
  • 29 puslapiai (598 žodžiai)
  • Gimnazija
  • Kulinarijos skaidrės
  • MS PowerPoint 3247 KB
  • Kaip gaminamas fermentinis sūris ir jogurtai
    10 - 3 balsai (-ų)
Kaip gaminamas fermentinis sūris ir jogurtai. (2014 m. Rugsėjo 10 d.). http://www.mokslobaze.lt/kaip-gaminamas-fermentinis-suris-ir-jogurtai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 18:19