Karaimai, jų kultūra ir kulinarinis paveldas


Maisto technologijos kursinis darbas. Įvadas. Karaimų tautos istorija, tradicijos ir papročiai. Krašto istorija, karaimų gyvenimo būdas ir veikla. Papročiai ir tautiniai drabužiai. Šventės. Karaimų kulinarijos specifika. Karaimų tautiniai patiekalai. Karaimų ir lietuvių patiekalai. Lietuvių kulinarijos istorija ir tradicijos. Lietuvių kulinarija. Lietuvių sriubos ir užkandžiai. Lietuvių tradicijos ir regionų savitumas , karaimų kulinarinio paveldo palyginimas. Išvados. Literatūra. Priedai.


ietuvių kulinarija formavosi ilgą laiką – ištisus šimtmečius. Ji susijusi su gyventojų buitimi, įpročiais, gyvenimo lygiu. Liaudies sukurtos patiekalų receptūros ilgalaikiui keitėsi, tobulėjo. Paprastai mitybai būdingas tradicijų perimamumas – mėgstame tuos valgius, kuriuos valgėme vaikystėje, brangios tos tradicijos, kurios įprastos nuo mažų dienų. Karaimų tautinės savimonės išsaugojimo viena svarbiausių sąlygų yra savų papročių ir apeigų laikymasis. Nepaisant įvairiausių kataklizmų, svarbiausieji papročiai išliko. Jų galia dar ir šiandien geba budinti jaunuomenės tautinės tapatybės jausmus.

Lietuvoje kiekvienas regijonas gali pasigirti savo unikaliu kulinariniu paveldu, kuris atskleidžia ir atspindi būtent tos vietovės specifiką.

Tikslas - susipažinti su karaimų tradicijomis ir kulinarijos paveldu.

Uždaviniai:

•išanalizuoti literatūros šaltinius, siekiant atskleisti karaimų kultūros, papročių, tradicijų ypatumus;

•palyginti karaimų ir lietuvių kulinarijos paveldo specifiškumą;

Metodas - mokslinės literatūros analizė.

Karaimai, jų kultūra ir kulinarinis paveldas. (2014 m. Rugsėjo 10 d.). http://www.mokslobaze.lt/karaimai-ju-kultura-ir-kulinarinis-paveldas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 23:17