Karvių pieningumas


Žemės ūkio referatas. Įvadas. Darbo tikslas ir uždaviniai. Pieno susidarymas. Pieno atleidimas. Liekamasis pienas. Pieno sulaikymas. Pieno susidarymo veiksniai. Veiksniai, darantys įtaką karvių pieningumui. Karvių gerovė. Laktacija ir veršiavimasis. Karvės tešmuo. Tvartinis ir ganyklinis periodas. Karvės dienotvarkė. Melžimas. Tešmens paruošimas melžimui. Genetiniai veiksniai ir veislė. Racionas. Išvados. Naudota literatūra.


Kalbant apie pieno kiekį, labai svarbu atkreipti dėmesį į melžimo, kaip proceso, atlikimą. Pasiruošimas melžimui ir melžimo greitis daro didelę įtaką duodamam pieno kiekiui - laiku padaryti tam tikri veiksmai leidžia primelžti daugiau, vadinasi, padidinti ūkininko gaunamą pelną. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad pernelyg greitas melžimas veikia karvės tešmens sveikatingumą. Kitavertus, lėtas melžimas ilgiau dirgina tešmenį ir spenius taip juos greičiau pažeidžiant ir iššaukiant nereikalingas karvės sveikatos problemas. Pieno ūkyje iškyla daug tokių situacijų, kai tenka sverti kas padėta ant vienos ir ant kitos lėkštutės.

Taigi, kaip rasti tą optimalų variantą, kuris patenkintų ne tik ūkininko ir vartotojų poreikius, bet ir gyvulys išliktų sveikas ir produktyvus. Kokie veiksniai daro didžiausią įtaką karvės pieningumui? Kaip sumažinti neigiamų veiksnių poveikį gyvuliui? Visus šiuos klausimus aiškinsimės tolesnėje darbo eigoje.

Karvių pieningumas. (2014 m. Kovo 07 d.). http://www.mokslobaze.lt/karviu-pieningumas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 12:00