Kavinės nauja technologinė programa


Kulinarijos bakalauro darbas.

Įvadas. Teorinė dalis. Informacijos šaltinių apžvalga. Esamos padėties analizė. Tyrimo duomenų analizė. Technologinė dalis. Projektinė veikla. Technologinė programa. Žaliavų priėmimas. Žaliavų ir maisto produktų laikymas. Pirminis paruošimas. Patiekalų technologinio proceso parinkimas. Technologiniai skaičiavimai. Valgiaraščio sudarymas. Patiekalų technologijos kortelių sudarymas. Patiekalų technologijos schemų sudarymas. Patiekalų savikainos kortelės. Patiekalų maistinės ir energinės vertės paskaičiavimai. Įrangos parinkimas, eksploatavimas ir darbo sauga. Patiekalų kokybės užtikrinimas ir sauga. Biudžetas. Anketos sudarymo, platinimo, duomenų apdorojimo darbų laiko Sąnaudos ir išlaidos. Tiriamojo darbo išlaidos. Kavinės „Sauda“ valgiaraščio sudarymo išlaidos. Kontrolinių patiekalų parinkimo ir pagaminimo laiko sąnaudos ir išlaidos. Patiekalų savikaina. Viso darbo išlaidų paskaičiavimas. Resursai. institucinė parama. Valdymas. Projekto valdymo organizavimas. Išvados ir rekomendacijos. Informacijos šaltinių sąrašas. Anotacija.


Įmonė savo pasirinktoje veiklos sferoje labai retai būna vienintelė, todėl tarp gamintojų, prekybininkų, paslaugų tiekėjų dėl pirkėjo vyksta nuolatinės varžybos, konkurencija. Siekiama, kad svečias taptų nuolatiniu klientu. Esant laisvosios rinkos sąlygoms ir konkurencijai, išlieka tik stipriausios, sugebančios išlaikyti finansinį stabilumą, populiarumą ir prekių bei paslaugų išskirtinumą viešojo maitinimo įmonės.

Temos aktualumas. Greitas gyvenimo tempas keičia žmonių mitybos įpročius. Vis daugiau laiko praleisdami darbe daugelis ypač jaunų žmonių dažniau renkasi valgymą viešojo maitinimo įmonėse, nes namuose ruošti maistą tiesiog nelieka laiko. Tam, kad būtų patenkinti organizmo poreikiai, būtina valgyti ne tik skanų, bet ir sveiką maistą, iš kurio organizmas gautų visas reikalingas maistingąsias medžiagas. Tad aktualu, jog viešojo maitinimo įmonės siūlytų lankytojams sveikus ir maistingus patiekalus bei skatintų domėjimąsi sveika mityba ir jos propagavimą.

Darbo problema. Nutukimas – viena aktualiausių šiandienos problemų, kuri plinta Europoje lyg epidemija ir pasiglemžia vis daugiau aukų. Nutukimas neigiamai veikia daugelį organizmo sistemų ir trikdo gyvenimo kokybę, darbingumą bei trumpina gyvenimą. Įveikus nutukimą, palengvinama ir kova su tokiomis sunkiomis ligomis kaip cukrinis diabetas, širdies kraujagyslių, kvėpavimo takų, onkologinėmis, judamojo ir atraminio aparato, virškinamojo trakto, inkstų ir šlapimo takų bei reprodukcinės sveikatos ligomis. Todėl atsiranda būtinybė pateikti daugiau informacijos apie sveikos mitybos svarbą, siūlant sveikesnius patiekalus, nurodant jų energinę vertę, kad žmonės, turintys viršsvorį galėtų palaipsniui mažinti kūno svorį iki normalaus, o besidžiaugiantys normaliu svoriu galėtų jį išlaikyti.

Darbo objektas – Kavinės „Sauda“ nauja technologinė programa.

Darbo tikslas: parengti kavinės „Sauda“ naują technologinę programą.

Darbo uždaviniai:

Apžvelgus informacijos šaltinius ir atlikus jų analizę, įvertinti sąlygas naujos technologinės programos įdiegimui;

Atlikti esamos padėties analizę, sudaryti patiekalų asortimentą;

reikalingų žaliavų kiekio apskaičiavimas ir turimų sandėlyje resursų įvertinimas;

• patiekalų skirstymas pagal tam tikrus požymius;

• patiekalų skirstymas pagal pateikimo temperatūrą;

Organizuojant maitinimo įmonės technologinę programą ir sudarant valgiaraštį, svarbu atsižvelgti į įvairių lankytojų poreikius. Dabar vis daugiau kalbama apie vegetarizmą, žaliavalgystę, todėl verta siūlyti lankytojams sveikesnius ir lengvesnius patiekalus, taip skatinant sveikos mitybos propagavimą.

Kavinė „Sauda“ įsikūrusi Kauno rajone, Stanaičių kaime. Ji sėkmingai veikia jau daugiau nei 10 metų. Interjeras gana paprastas, tvarkingas, kavinėje yra dvi salės – mažesnė ir didesnė, banketinė. 60 – ies vietų kavinėje yra 12 keturviečių staliukų. Yra galimybė pažaisti biliardą. Šalia kavinės yra automobilių stovėjimo aikštelė.

Kavinės „Sauda“ vadovė paprašė manęs atnaujinti valgiaraštį. Sudaryta sutartis, kurios objektas – naujos technologinės programos sudarymas. Į kavinę užsuka ne tik nauji, bet ir nuolatiniai lankytojai. Norint išlaikyti jau esamus ir pritraukti naujus lankytojus, reikia atlikti tyrimą ir išsiaiškinti lankytojų lūkesčius ir pageidavimus. Kadangi sudarant naują valgiaraštį, tikslinga atsižvelgti į lankytojų nuomonę, atlikau tyrimą – anketinę apklausą, kurios tikslas buvo išsiaiškinti, ar tikslinga būtų papildyti valgiaraštį naujais patiekalais ir kokie tai turėtų būti patiekalai.

Plačiausiai iš tyrimo metodų yra naudojama apklausa. Rinkausi anketinę apklausą, kadangi šis metodas suteikia detaliausius duomenis apie respondentų nuomonę.

Toliau pateikiu tris tyrimo analizės paveikslus, visi paveikslai ir tyrimo anketa pateikiami 1 darbo priede.

Siekiant išsiaiškinti, ar tikslinga papildyti kavinės „Sauda“ valgiaraštį naujais patiekalais ir kokie patiekalai būtų labiausiai pageidautini, atlikau tyrimą, pritaikiusi anketavimo metodą. Tyrimo imtis – 100 respondentų. Apklausus respondentus buvo atlikta duomenų analizė, gauta informacija apibendrinta ir pateikta diagramų pavidalu.

Kavinės nauja technologinė programa. (2016 m. Balandžio 15 d.). http://www.mokslobaze.lt/kavines-nauja-technologine-programa.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 20:38